СУТРА ЈЕ НАЈТОПЛИЈИ ДАН ОВЕ ГОДИНЕ: Упозорење метеролога Тодоровића - ево какво нас време чека за лето

Новости онлине

23. 06. 2021. у 19:40

ВРЕМЕНСКА прогноза метеоролога Недељка Тодоровића нам показује да ће сутра бити најтоплији дан од почетка године, врелији чак него у тропима.

СУТРА ЈЕ НАЈТОПЛИЈИ ДАН ОВЕ ГОДИНЕ: Упозорење метеролога Тодоровића - ево какво нас време чека за лето

Фото: Принтсцреен/windy/Јутјуб/Jutarnji Program TV HAPPY

- Сутра би требало да буде тај најтоплији дан са максималним температурама од 35 до 38 степени, слично као данас, можда у два, три места буде 39, нпр. у Ћуприји, Краљеву, а у Београду ће бити 38 степени, значи око два више него данас - упозорио је метеоролог.

Тодоровић је подсетио да је највиша температура била измерена у Смедервској Паланци 24. јула 2007. године од 44,8 степени, када је у Београду било 43,6 степени.

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Србије скренуо је пажњу да ми све време погрешно користимо термин "тропски талас".

- У Тропима, екваторијалној зони, тамо оваквих температура нема. Тамо су ниже температуре, углавном између 30 и 35 степени, а код нас у Европи прелазе те тропске температуре од 35 степени - објаснио је наш гост и поновио да се температура ваздуха мери на осунчаном, не у сенци, на травнатом терену и да не сме да буде зграда у близини и на два метра.

Време за лето - топлије него прошло

Он је нагласио да ће ово лето бити топлије него прошло, са више дана екстремно високих температура.

- 2017. их је било 27, 2018. их је било 0, 2019. пет, а прошле свега два. Ове године очекујем од седам до десет врелих дана - подсетио је он.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)