УПУТСТВА ЛЕКАРА: Ево како да помогнете особи која је колабирала због врућине

Novosti online

23. 06. 2021. у 17:50

Велике врућине доводе до прекомерног знојења, којим се губе електролити, што у случају уношења недовољно воде или минералне воде, може да доведе до тога да и здрава особа колабира.

УПУТСТВА ЛЕКАРА: Ево како да помогнете особи која је колабирала због врућине

Фото: Депоситпхотос

Високе темепратуре вазуха доводе до ширења крвних судова, па је све више оних који имају проблема са варирањем крвног притиска, али и са несвестицама.

У периоду тропских врућина, какве су сада у Србији, велики број људи тражи медицинску помоћ баш због колапса, а да би се избегла ова непријатност важно је да сви, а нарочито кардиоваскуларни болесници, најтоплији део дана не проводе на сунцу.

Важно је знати помоћи

Ситуација у којој видите некога да поред вас губи свест и у следећем моменту пада на улицу није нимало пријатна, а код готово сваког човека као иницијална реакција јавља се страх.

Уколико дођемо у ситуацију да се нађемо поред особе која је колабирала, важно је да знамо како можемо да јој укажемо прву помоћ.

У моменту када се нађете поред неког ко се онесвестио прво што је потребно да урадите јесте да позвете Хитну помоћ, а онда учините оно што је у вашој моћи како би угроженог збринули док лекари не стигну.

Лекар Хитне помоћи др Ивана Стефановић објаснила је како би требало да се понашају људи поред оног ко је колабирао и како могу да му укажу прву помоћ.

- Особу која је колабирала требало би, ако дише, окренути на бок, забацити јој главу, и ако може да говори и да пије, значи само ако је свесна, не никако насилно, дати јој да пије воду - каже др Стефановић.

Она додаје:

- Ако особи која је колабирала и у бесвесном је стању дате воду, ризикујете да јој вода уђе у плућа. Ако је особа свесна, онда је потребно да јој помогнете да попије воду, да унесе у организам нешто слатко, чак и слано, јер јој је пао притисак и изгубили су се електролити.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)