МИШЈА ГРОЗНИЦА БУКТИ У РЕГИОНУ: Епидемиолог објаснила који су симптоми, како се преноси и да ли је опасна!

Novosti online

23. 06. 2021. у 11:22

СРБИЈА тренутно не мучи муку са порастом случајева мишје грознице, али код комшија - у Хрватској и Словенији ствари су далеко озбиљније. Бојазан да мишја грозница букне и код нас увек постоји.

МИШЈА ГРОЗНИЦА БУКТИ У РЕГИОНУ: Епидемиолог објаснила који су симптоми, како се преноси и да ли је опасна!

Славица Марис/Принтскрин К1

Епидемиолог др Славица Марис, начелница Јединице за контролу и превенцију болести Градског завода за јавно здравље причала је на ову тему шта је мишја грозница, који су симптоми , како се шири, те како се лечи.

- Вирус изазива природно жаришну инфекцију, место које је резервоар, то су мишолики глодари, шумски или пољски миш, пацов... Они преносе ову болест и стално својим излучевинама загађују подручје где се налазе - истиче др Марис.

- Та фаза траје неколико дана, потом температура опада али долази до пада притиска који може довести до шока. Ова фаза траје од неколико сати до три дана, и прати је олигурична фаза, када се крварења настављају, по кожи, слузокожама и унутрашњим органима. Смањује се излучивање мокраће и оштећују се бубрези. Ако се преброди, последња је фаза огромног лучења мокраће, три до шест литара и то је фаза опоравка", додаје овај епидемиолог.

Др Марис упозорава да је реч о потенцијално смртоносној болести, а смртност је од 0, 5 до десет одсто. До погоршања долази у другој и трећој фази болести.

Вирусна мишја грозница у тело човека може да доспе удисањем прашине од осушеног измета миша, рецимо током боравака или чишћења подрума, шупа, магацина, остава, складишта и уопште просторијама у којима се могу наћи глодари. Такође, чест је случај да се добије у природи или током хватања и убијања мишева и пацова. Могућ је чак и аеросолни пренос, ако се измет глодара осуши, а ми у тој просторији удахнемо заражене честице.

- Ако сте на тавану, подруму, где видите да има измета глодара, никада немојте чистити метлом! Нити усисавати. Попрскајте варикином и влажном крпом пребришите. Носите и маску - саветује др Марис.

"Морам нагласити да се не преноси са човека на човека, путеви преноса диктирају и мере заштите. Избегавајте боравак у жариштима, шума, њива, поље... Избегавајте ниско, неуређено растиње јер се ту они размножавају и има излучевина", додаје она.

- Постоји више серотипова овог вируса. Неки дају блажу клиничку слику, то је на пример Пумала вирус у Европи, и Сеул серотип. Знатно опаснији тип са тежом клиничком сликом је тип Београд, који имамо на територији Балкана - поручила је др Марис у емисији "Уранак" на К1.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)