НАЈНОВИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Веома високе температуре, и даље на снази наранџасти метеоаларм

Novosti online

23. 06. 2021. у 08:37

ВИСОКЕ температуре очекују нас и следеће недеље, одмах иза понедељка.

НАЈНОВИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Веома високе температуре, и даље на снази наранџасти метеоаларм

Фото: Depositphotos

Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је јутрос рано упозорење на веома високе температуре у Србији, а из њега се види да нам освежење стиже тек у суботу, али које ће бити кратког даха. Истиче се да ће у четвртак понегде бити и до 40 степени.

- До петка, 25. јуна 2021. године, на подручју Србије веома топло са максималном температуром у већини места од 35 до 38 степени,  а у четвртак локално и до 40. Од суботе до понедељка, од 26. до 28. јуна освежење за 5 до 8 степени, а затим поново веома топло - наводи се у упозорењу које је постављено јутрос у 4. 45 сати.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, најтоплије ће бити у Лозници, Крагујевцу, Неготину и Краљеву где ће температура достизати до 38 степени, док се у Београду очекује 37 степени.

И у већини других места температура неће пасти испод 33 подељка, а само ће на Копаонику бити мало свежије, 28 степени.

На снази је и наранџасти метеоаларм.

Наранџасти метео-аларм подразумева да се време сматра опасним.

Како се објашњава на сајту РХМЗ, то значи да су прогнозиране опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

- Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе - објашњава РХМЗ.

Да ће нам бити врело до петка, тврди и метеоролог Марко Чубрило. Према његовим речима, до петка врело, затим локалне нестабилности и освежење. Могуће су и непогоде.

- До петка есктремно топло, а у петак после подне освежење уз пљускове и могуће непогоде. За викенд свежије али и даље топло, максимуми углавном до плус30 степени. Од недеље поново врло топло уз тропске врућине, док је почетком јула уз нове нестабилности могуће и ново освежење, овог пута можда и нешто јаче - написао је Чубрило на свом Фејсвук профилу и додао да би освежење почетком јула требало да буде осетније.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)