ЧУДНА ПОЈАВА НА НЕБУ ИЗНЕНАДИЛА БЕОГРАЂАНЕ: Директор РХМЗ открио о чему се ради

Новости онлине

22. 06. 2021. у 21:37

БЕОГРАЂАНИ су данас на небу видели чудан бели летећи круг и одмах се запитали о чему се ради. У питању, ипак, није ништа необично. Ради се о метеоролошком балону.

ЧУДНА ПОЈАВА НА НЕБУ ИЗНЕНАДИЛА БЕОГРАЂАНЕ: Директор РХМЗ открио о чему се ради

Фото: Јутјуб/Milos Jakovljevic/Илустрација

- За нумеричку прогнозу времена нису довољни само приземни метеоролошки подаци, већ се врше и такозвана висинска мерења метеоролошких параметара, према стандардима Светске метеоролошке организације. У том смислу се и у Србији врше свакодневна таква мерења лансирањем метеоролошких балона који носе мерни уређај са сензорима, који комуницира са радно станицом при тлу и одговарајућим сателитима - каже проф. др Југослав Николић, директор Републичког хидрометеоролошког завода.

Он објашњава да се на тај начин мере температура ваздуха, притисак и влажност ваздуха и одређују компоненте ветра, све до висине од 30 километара, односно док балон не пукне ширећи се на све нижем притиску са висином.

- Подаци се у реалном времену примају на радној станици при тлу и имају стратешки значај не само за прогнозу времена, већ и за безбедност ваздухоплова и противградну заштиту. Једно мерно место одакле се лансирају метеоролошки балони јесте Кошутњак, тако да балоне при ведром времену могу видети они који се нађу на погодном месту у тренуцима кад балон, напуњен водоником или хелијумом, полеће - додаје проф. др Николић.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)