ЗАЖАЛИЋЕ ОНИ КОЈИ СЛИКАЈУ ТЕСТ: Осмаци данас почињу са полагањем завршног испита, Ружић најавио да ће бити лакша питања

Љ. БЕГЕНИШИЋ

23. 06. 2021. у 08:00

ЗА ђаке од првог до седмог разреда основне школе у уторак је почео летњи распуст, а осмаке, који су се распустили пре две недеље, чека један од најважнијих задатака у животу - полагање мале матуре.

ЗАЖАЛИЋЕ ОНИ КОЈИ СЛИКАЈУ ТЕСТ: Осмаци данас почињу са полагањем завршног испита, Ружић најавио да ће бити  лакша питања

У средњим школама 11 одсто више места него што има малих матураната / Фото М. Анђела

Завршни испит за око 68.000 малих матураната почиње данас у девет сати тестом из српског језика, сутра у исто време је тест из математике, а у петак комбиновани тест из историје, географије, хемије, физике и биологије.

У Министарству просвете кажу да ученици не треба да брину и да је ове године 11 одсто више места у школама у односу на број ђака у овој генерацији, те да ће сви бити уписани.

И ове, као и прошле године, обавезно је поштовање епидемиолошких мера, па је у учионици дозвољено присуство до 12 ученика, уз два дежурна наставника. За оне школе у чијим одељењима је до 50 ученика осмог разреда, биће омогућено полагање у великим просторијама, попут фискултурних сала.

Надлежни поручују да нема разлога за бригу и да ће питања бити прилагођена онлајн настави, како ова генерација не би била оштећена у односу на претходну или наредну генерацију.

Такође, просветне власти уверавају да ће завршни испит бити регуларан.

- Сваки покушај да се тест слика и пошаље некоме биће драконски кажњен - поручио је министар просвете Бранко Ружић. - То смо предупредили тако што ће отварању тестова који су у запечаћеним поштанским кутијама присуствовати директори основних школа. Они ће тај процес морати да сниме и да пошаљу на сервер како би имали доказ да је све урађено како треба. Сви остали писутни неће имати могућност да користе мобилне телефоне.

Он је навео да су предузете безбедносне мере да решења тестова не "процуре".

- Имамо 18 тачака које смо проценили као могуће изазове. Једино где може да се у тих 1.247 школа буде неправилности то је људски фактор - рекао је Ружић.

Министар је поручио и да су тестови лакши од пробних.

- Важно је да мали матуранти тестовима приступе без тензије и да пусте знању на вољу - поручио је Ружић. - Тестови садрже већи број такозваних затворених питања са понуђеним одговорима, што олакшава деци.

У недељу, 27. јуна, ученици ће моћи да виде прелиминарне резултате на сајту "Моја средња школа" и истог дана моћи ће да изврше електронску жалбу, приговор првостепеној комисији на одређени задатак. Након тога у уторак, 29. јуна, заседа другостепена комисија, а у петак ће бити објављени коначни резултати. У суботу и недељу креће попуњавање листе жеља.

НОВИ ДУАЛНИ ПРОФИЛИ

ПОМОЋНИК министра просвете за основно образовање Милан Пашић рекао је да је највеће интересовање за медицинске, електротехничке школе и гимназије, а ове године оформљен је нови профил - техничар оперативне форензике у школама у Крушевцу и Суботици.

- Ту су и дуални профили којих има 52, међу којима пет нових, тако да ученици имају велику могућност избора - рекао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)