НА КОРАК ДО ПОЛОВИНЕ ЦЕПЉЕНИХ: Епидемиолошка ситуација је све боља, до краја месеца се очекује и преко 50 одсто ревакцинисаних

Б. Р.

22. 06. 2021. у 09:11

СРБИЈА је напокон на прагу да пређе 50 одсто вакцинисанисаног одраслог становништва. Ту препону, за коју нам је у понедељак ујутро на нивоу целе земље било потребно још око 6.000 пелцованих, прескочила су још три града - Врбас, Димитровград и Врање, и сада смо на укупно 28 градова који су остварили тај циљ. Врло близу су и Нова Варош, Лозница и Краљево.

НА КОРАК ДО ПОЛОВИНЕ ЦЕПЉЕНИХ: Епидемиолошка ситуација је све боља, до краја месеца се очекује и преко 50 одсто ревакцинисаних

Фото М. Анђела

Премијерка Ана Брнабић, која је на твитер-налогу објавила да је у још три града вакцинисан сваки други одрасли, изразила је наду да ће у наредних 48 сати Нова Варош, Лозница и Краљево имати више од 50 одсто вакцинисаног пунолетног становништва.

У београдским општинама Стари град и Савски венац бар једну дозу примило је више од 70 одсто пунолетних, што потврђује неравномерност у обухвату имунизацијом, коју имамо од почетка овог процеса заштите становништва од ковида 19, који је у понедељак потврђен код 88 грађана, док су три пацијента преминула.

Раније су до 50 одсто вакцинисаних дошли Београд, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Пријепоље, Шид, Прибој, Ужице, Мали Зворник, Кладово, Кикинда, Сремска Митровица, Босилеград, Црна Трава, Пирот, Сремски Карловци, Пожаревац, Књажевац, Ириг, Медвеђа, Зрењанин, Сврљиг, Зајечар, Шабац и Сомбор.

У понедељак ујутро имали смо 49,9 одсто вакцинисаних пунолетних грађана бар једном дозом, а доктор Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, очекује да до краја јуна имамо 50 одсто ревакцинисаних.

Највише вацинисаних грађана је у Прибоју - 60 одсто, Нишу - 59 и Босилеграду 58 одсто, а најмање у Тутину - 14 одсто, Новом Пазару - 23 одсто и Лајковцу - 25 одсто.

- Предњаче Београд, Нови Сад и Ниш, у којима је укупно трећина вакцинисаних грађана Србије - каже др Ђерлек. - Током викенда код нас је вакцинисано око 14.000 странаца, највише из Северне Македоније, БиХ, Црне Горе и спорадично из Албаније. Али, када говоримо о имунизацији младих, проценат од 17,3 још није задовољавајући, али је бољи него пре месец дана.

Вакцина има, а у понедељак је стигло 83.070 доза "Фајзер-Бионтекова" цепива, у оквиру редовне испоруке, и још 1.170 доза по споразуму са Аустријом.

Олакшавају се и процедуре за путнике, па је у сарадњи са Владом Србије и Републичким фондом за здравствено осигурање (РФЗО) на Аеродрому "Никола Тесла" у Београду, на Терминалу 1, отворен центар за тестирање на ковид 19. Центар ради 24 сата, а резултати PCR и антигенских тестова су доступни за 60 до 120 минута.

АПЛИКАЦИЈА ЗА ПОСЛЕДИЦЕ КОРОНЕ

ЗА три недеље би требало да буде готова апликација за самопроверу симптома постковид синдрома, најавио је у понедељак Мирсад Ђерлек:

- Министар здравља Златибор Лончар задужио је директора Инфективне клинике Горана Стевановића да са својим тимом направи медицински део упитника, где би се извршила самопровера, уколико људи сумњају на постковид синдром. Остаје да се усагласи са е-управом и за три недеље би требало да буде доступно грађанима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)