Спортисти и интолеранција на лактозу

Промо

21. 06. 2021. у 17:00

Сви рекреативци, али и професионални спортисти, знају колико су млеко и млечни производи важни у исхрани, због високог садржаја протеина, као и калцијума и витамина А, Б12 и Д. Ови елементи позитивно утичу на људе који се троше и излажу физичком напору кроз спортске активности.

Спортисти и интолеранција на лактозу

Фото: Промо

Калцијум пружа снагу костима, док су протеини кључни у изградњи и јачању мишића. Ипак, шта се дешава ако је неки спортиста интолерантан на лактозу?

Познато је да су најквалитетнији протеини управо они из сурутке, од којих се праве и чувени „wхеy“ протеини, које спортисти конзумирају након тренинга, али и у било које доба дана и ноћи. Ипак, тзв. „концентрат“ протеина сурутке садржи и лактозу и може изазвати бројне тегобе онима који нису ни свесни да су нетолерантни на лактозу. Надимање, мучнина и други проблеми са дигестивним трактом могу бити најава интолеранције на лактозу, која се једноставно може проверити медицинским тестом.

Уколико се испостави да је интолеранција присутна, не треба клонути духом, јер је домаће тржиште већ извесно време богато млеком и млечним производима из којих је у потпуности одстрањена, односно изолована лактоза, као што је Моја Кравица млеко без лактозе, а од недавно и нови јогурт из асортимана Моја Кравица, такође без лактозе. Ови производи ће сигурно обогатити рецепте за исхрану без лактозе. Поред тога, на тржишту је присутан и протеин сурутке из којег је такође изолована лактоза, због чега се назива кратко и јасно - „изолат“. Спортистима и рекреативцима често је важно да протеин који смућкају након тренинга буде и укусан, а уколико се прави са водом, добар укус теже је постићи. Ипак, уколико помешате млеко без лактозе са изолат протеином сурутке, добићете укусан и нутритивно богат шејк који ће вашем телу пружити енергију неопходну након напорних физичких активности, а поред свега тога не садржи лактозу и неће вам изазвати никакве нежељене тегобе. Захваљујући компанији Имлек, тржиште је недавно постало богатије за Имлек Протеин, високопротеински млечни напитак који не садржи лактозу и представља идеалну ужину за пре и после тренинга, или у било које доба дана, јер не садржи додате шећере и има чак 30гр протеина по паковању.

Не смемо изоставити ни чињеницу да већина особа са нетолеранцијом може да поднесе мале количине млека. Сматра се да особе са нетолеранцијом могу да поднесу до 18 грама лактозе, распоређене током дана а да им то не наруши здравље, а бројна истраживања су показала да људи интолерантни на лактозу могу унети до 12 грама у једном оброку, што је приближно једној шољи. С друге стране, маслац је такође млечни производ, али садржи свега 0,1 грама по оброку од 20 грама, а неке врсте сирева садрже и мање од једног грама по порцији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)