АПЛИКАЦИЈЕ ЗА СРНЕ И ЈЕЛЕНЕ: Шумарски факултет у Београду постао део међународног пројекта за праћење дивљих сисара

Ј. Су.

21. 06. 2021. у 14:23

СРБИЈА је постала део међународног научног пројекта "МаммалНет", а наши грађани се позивају да учествују у прикупљању информације о дивиљим сисарима у Европи.

АПЛИКАЦИЈЕ ЗА СРНЕ И ЈЕЛЕНЕ: Шумарски факултет у Београду постао део међународног пројекта за праћење дивљих сисара

Фото Ј.Ј.Баљак

"МиммалНет" је развио неколико апликација, које помажу мештанима и научницима да забележе присуство и активности сисара у њиховом станишту. Дељење локација, на којима су виђени дивљи сисари, један је од најбољих начина да се унапреди знање о биодиверзитету.

- Многи грађани могу тачно да препознају оне дивље сисаре, који живе на територији њихове општине или региона, као што су срне, јелени, зечеви или лисице - истиче професор Драган Гачић, са Шумарског факултета у Беогаду и координатор пројекта за Србију. - Видети срну на ливади или пак згажену на путу, податак од велике вредности за истраживаче, што може брзо да се евидентира и једноставно пошаље помоћу апликације за мобилне телефоне "МаммалНет".

Пројекат, иначе, подржава и финансира Европска агенција за безбедност хране. Сваки грађанин може да користи апликацију на мобилном телефону за снимање сисара и њихових трагова, или може у пројекту да учествује и дељењем слика снимљених фото-клопкама (камерама за надзор у ловишту).

У првој фази, пројекат је започет у четири пилот земље - Шпанија, Немачка, Пољска и Хрватска, док су сада укључене и друге земље Европе, међу којима је и Србија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)