"МНОГИ МИСЛЕ ДА САМ ЛУД!" Доктор Воја Перишић проговорио о студији коју је радио за време бомбардовања

Novosti online

21. 06. 2021. у 09:37

ПРОФ. др Војислав Перишић је упозорио да неће свако ко има проблем са глутеном имати исте симптоме.

МНОГИ МИСЛЕ ДА САМ ЛУД! Доктор Воја Перишић проговорио о студији коју је радио за време бомбардовања

Фото: Принтскрин ТВ Прва

Варирају од пробавних, до менталних!

- Три одсто становништва има баш целијакију, то је стабилан однос, али морамо бити концизни - само 30 одсто њих има пробавне сметње, пролив, повраћање... Остеопороза, малаксалост, замор и мршављење су сада проблеми. Целијакија је изгубила класични вид испољавања, нема више поремећаја концентрације и других тегоба - рекао је Војислав Перишић.

Доктор Перишић, који је раније причао о томе да је месо неопходно у исхрани али да уз њега никако не треба јести црни лук, сада је казао да ће симптоми и непријатност трајати и када нема званичне дијагнозе целијакије и да је то друга ствар.

- Али гледајте шта је проблем, људи не подносе житарице, на дијети су без житарица и добро им је, нема надимања и малаксалости, а сви тестови на целијакију су негативни. У чему је ствар? То се зове глутенска сензитивност - рекао је он.

Колико људи уопште знају шта је глутен?

- Мислим да доста људи у последње време зна, имам теорију, многи мисле да сам луд али то је утицај глутена на менталне функције. Неки неће имати стомачне симптоме, али ће итекако бити лоше. Глутен се везује за опијатне рецепторе у мозгу, ја сам радио једну студију још за време бомбардовања, тестирали смо да ли се фракције глутена налазе у ликвору код деце која имају тешку целијакију. Па сам од Енглеза добио одговор да су нашли пептиде - рекао је он.

Осетљивост на глутен појављује се код великог процента људи, тада ће анализе показати да целијакије нема, и важно је знати да је овакав поремећај пролазан.

- То се појављује код 12 одсто људи, сви тестови па и чувене биопсије танког црева, све је негативно. Антитела и генетика су ту. Преосетљивост на глутен, а не болест, и она је пролазна. Најчешће се појави у узрасту од десет година, па навише може да се манифестује, па до старости - рекао је Воја Перишић.

Када да се обратимо лекару?

- Када особа има симптоме који одговарају иритабилном цреву, када нам једноставно није добро, не осећамо се лепо. Онда је лекар у великој дилеми, па ће му дати пробиотике, ензиме, а то неће помоћи, доктор ће мислити да је иритабилно црево у питању - рекао је проф. др Перишић.

- Лекар мора онда да види, хоће ли пробати да утврди да ли је то осетљивост, или нервозно црево, што би рекли Црногорци. Онда терапијски покушава дијету без глутена шест месеци, то јесте скупа храна али ћемо са сигурношћу знати у чему је проблем - рекао је он.

(ТВ Прва)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)