СОЊА КАРАЏИЋ ЈОВИЧЕВИЋ, ЗА "НОВОСТИ": Британци Радовану не дају ни рачунар да спрема ревизију поступка

С. Ј. М.

21. 06. 2021. у 08:00

МУКЕ Радована Караџића у енглеској робијашници се настављају. Ни три недеље откако је пребачен из Схевенингена у затвор на острву Вајт Караџићу у фунте још није замењено око 1.500 евра које је имао на рачуну у Холандији.

СОЊА КАРАЏИЋ ЈОВИЧЕВИЋ, ЗА НОВОСТИ: Британци Радовану не дају ни рачунар да спрема ревизију поступка

Фото АП

Што значи да не може ништа да купи од хране у кантини, па је ограничен искључиво на затворске оброке. А они се састоје од два сува и једног куваног, што није у складу са исхраном коју су му препоручили лекари с обзиром на његове године и здравствено стање. Такође, вечера је прилично рано - око 18 часова.

Ове информације потврђује нам његова кћерка Соња Караџић Јовичевић, којој се отац често јавља.

- У почетку је могао да зове само мој број, а недавно му је одобрено да може да се јави још двојици адвоката, правном саветнику и једном унуку, од четворице колико има - каже нам Соња. - Остали бројеви са листе коју је дао још му нису одобрени, па не може да зове моју мајку. Пошто нема фунте, позајмили су му одређени износ на картици за позиве, па ће да им врати. Ограничен му је број позива и њихово трајање, а између два позива мора да прође неколико сати, па кад нас прекину усред речи не може опет одмах да позове. Најдуже смо разговарали до десет минута, али тај дан више није звао. Као да му се сабирају минути.

Фото Википедија

Затвор на острву Вајт

Соња нам каже да је Караџић сам и да не среће никога од других затвореника:

- Чека да му стигну књиге да чита. Још му нису стигле кутије са личним стварима из Хага. Нема још ни своје забелешке, документе, списе, књижевне приче, афоризме, ништа што је радио претходних 13 година. Нису му одобрили ни компјутер, тако да не може да ради на ревизији свог поступка, што је започео. Све је прилично споро, очигледно се њима тамо не жури.

Фото ВН

Соња Караџић Јовичевић

Караџићева кћерка нам каже да он у затвору нема сат, па кад је год назове увек пита колико је сати:

- Добио је и прво писмо од једне наше породице из Швајцарске, и то га је посебно обрадовало. Ја сам на "Твитеру" објавила адресу затвора, да људи знају, јер су му док је био у Схевенингену много писали из целог света. А занимљиво, велики је био и број оних који су му тражили аутограм. Стигне му његова слика, са новом ковертом и маркицом и само треба да се потпише и препакује.

Док је био у притвору у Схевенингену, Караџић се изборио за разна права притвореника, између осталог да имају телевизијске канале на свом језику, да добијају часописе, а последње године и да може да се са породицом чује преко "Скајпа".

- Он сад не зна која све права има у затвору, јер не може то да добије да прочита - каже нам Соња Караџић. - У Британији сваки затвореник има на располагању адвоката, којем је специјалност и затворско право, да му помогне у њиховом остваривању. Њих је до пре осам година плаћала држава, али то више не ради. Ми сад тражимо да тамо ангажујемо адвоката, који ће Радовану помоћи да буде заштићен и користи све што може од права која му припадају.

НЕЋЕ ГА ЗАВАДИТИ СА МЛАДИЋЕМ

СОЊА Караџић Јовичевић нам каже да су неразумљива поједина писања медија против Радована:

- Тиме неће успети да заваде њега и Ратка Младића. Њихове оптужнице, пресуде и судбине су скоро идентичне. Таква писања нити ће одмоћи Радовану, нити ће помоћи Младићу, а могу да штете само Републици Српској и српском народу. Да су ти наводни разговори аутентични и да су их имале тајне службе, они би били искоришћени у процесима против њих. Поента је доћи до истине, шта се дешавало у рату, а не да се прави аргументи затрпавају манипулацијама и уваљају у блато лажи.

ЧЕСТИТКЕ

"МОЛИМ се за све Србе, за Српску и Србију, да им драги Бог и Свети Василије Острошки, слава му и милост, подаре здравље, сваки напредак, слогу, срећан и спокојан живот". Овим речима је први председник Републике Српске, преко кћерке Соње, из британског затвора захвалио свима који су му у суботу честитали 76. рођендан. Када је позвао телефоном, Соња му је пренела бројне честитке које су му упућене преко ње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)