ЕКСПЛОЗИЈА КОРОНЕ НА ЈЕСЕН? Епидемиолог Радмило Петровић изнео забрињујуће податке - Није време за опуштање!

Novosti online

20. 06. 2021. у 15:44

ДОК Велика Британија због пораста броја новозаражених вирусом корона одлаже даље ублажавање мера за месец дана, а са скоком заражених суочава се и Русија, Француска је изашла на "зелену грану" са мање од 2.500 нових случајева дневно.

ЕКСПЛОЗИЈА КОРОНЕ НА ЈЕСЕН? Епидемиолог Радмило Петровић изнео забрињујуће податке - Није време за опуштање!

Фото Printskrin

Иако број заражених опада и у Србији, питање је - треба ли се плашити повратка "експлозије" вируса на јесен?

Епидемиолог Радмило Петровић каже да у Великој Британији, чија је Влада пријавила 11.007 новозаражених, што је највећи дневни број од 19. фебруара, превладава нови индијски, делта сој вируса који је нешто заразнији од претходних сојева и подсећа да је вакцинација и даље основна мера у заштити од ширења епидемије.

Треба ли се плашити "експлозије" вируса на јесен

Он напомиње да је тачно да у Европи генерално, а нарочито у Србији опада број оболелих, али како каже, постоји нешто што је ипак забрињавајуће и указује да још није дошао тренутак за опуштање.

- Код нас све полако иде на боље, међутим тај број опада и у суседним земљама које имају неколико пута мањи обухват вакцинације и мањи проценат вакцинисаних него ми. То значи да свеобухватна вакцинација у Србији није једини фактор који утиче на пад броја новооболелих, па то што на пад броја заражених у Европи и код нас очигледно делује још нешто осим вакцинације, а што је за сада непознато, јесте нешто што ме мучи и забрињава - каже Петровић.

Ипак, како додаје, са вакцинацијом треба наставити, нарочито популације млађе од 30, односно 25 година.

- Ако код нас дође тај индијски сој вируса он ће преко лета да тавори, да буде невидљив код тинејџера и деце школског узраста која ће се асимптомно заражавати и даље преносити ланац инфекције од једног до другог. Они ће, дакле, одржавати, "чувати" вирус до јесени, а када дође хладније време, грејна сезона и када се ђаци скупе у учионицама, а студенти у факултетским салама, онда ће највероватније кренути нови талас и повећање броја оболелих. Наравно, надамо се да ће тај талас бити далеко мањи од претходних - наводи Петровић.

Маске и дистанца у затвореном простору

Епидемиолог каже да га чуди да је у Србији дозвољена толика слобода у затвореном простору и истиче да је затворени простор и даље главни медиј где се вирус преноси.

- На отвореном простору такорећи ништа не може да се пренесе, јер је температура висока, влажност мала, а вирус разређен. Али, мислим да мере у затвореном простору треба да буду много ригорозније, дакле мањи број људи, обавезно са маскама и физичком дистанцом и на ограничен број сати - оцењује Петровић.

Према његовим речима, број оболелих који дневно евидентирамо у Србији треба помножити са пет, тим пре јер је број асимптоматских случајева све већи.

- Пет пута више имамо оних који су заражени, пет пута више имамо оних који "сеју" вирус, а он захвата ове који нису имуни, нису вакцинисани. Зато верујем да су ригорозније мере и даље неопходне како нам се не би поновила ситуација из 2020. године - указује Радмило Петровић.

Британски премијер Борис Џонсон одложио је даље ублажавање мера до 19. јула, а научници сматрају да је нови делта сој вируса, који представља 95 одсто свих нових случајева заразе у Великој Британији, између 40 и 80 одсто заразнији од претходног доминантног соја.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)