ПОРЕД ЂАКА ТЕСТ ПОЛАЖУ И НАСТАВНИЦИ: Проверено колико су обучени да дежурају на малој матури - резултати нису добри

Новости онлајн

20. 06. 2021. у 08:18

ОВЕ недеље у сусрет завршном испиту који ће осмаци полагати идуће седмице, хиљаде просветних радника решава тестове којима се контролише да ли су спремни да се лате дежурства и супервизије на малој матури.

ПОРЕД ЂАКА ТЕСТ ПОЛАЖУ И НАСТАВНИЦИ: Проверено колико су обучени да дежурају на малој матури - резултати нису добри

Илустрација / Фото Н. Живановић

Од дежурних се очекује да знају у које време најкасније треба да буду у школи за испите испита или, на пример, шта треба да ураде уколико директор основне школе, као председник школске комисије, дође у испитну салу, седне и посматра како ђаци решавају задатке.

На то питање на тесту који решавају ових дана тражи се да обележе исправан одговор, а међу понуђенима су: да ће директора замолити да напусти просторију или да неће урадити ништа. Ту је и питање како дежурни наставник треба да поступи уколико осмак касни на испит 20 минута, а могућност од којих је само једна исправна су: да ђака прво пошаље код директора, да учеснику дозволи да уђе у испитну салу, да му тест и на крају још 10 минута за рад, или да га пошаље кући.

За просветне раднике кој су пажљиво и са разумевањем прочитали упутства и одгледали видео-снимке које су добили у оквиру обуке за дежурање оваква су питања понижавајућа, баш као и то што се од њих тражи да ове тестове уопште решавају. Исто тврде и они којима је требало десет и више покушаја да ову кратку завршну онлајн проверу прођу без грешке.

Тест за дежурне наставнике до јуче је положило 11.800 запослених у школама, просечан број покушаја да задатке реше беспрекорно био је невероватних 11,8. Дакле, тест у коме се проверава елементарно знање правила и задужења тек из 12. покушаја решио је просечан наставник који је и сад званично спреман да дежура на малој матури.

У среду и четвртак број покушаја да се успешно реши тест спао је на 5,8. Другачији тест за супервизоре урадило је исправно око 3.000 људи. Наведени подаци су из евиденција Завода за унапређивање образовања и васпитања, која и реализује ову обуку.

Другачије се снашао добар део школских радника који негодују јер се "прави фама око дежурства, као да никад нису дежурали на завршном испиту". Да се не би замајавали пажљивим ишчитавањем процедура, лакше им је било да приступе тестирању, одраде питања, небитно како, а онда предају такав рад и добију решења у којима се наводе тачни одговори. Затим то препишу, али и питања и тачне одговоре, јер су схватили да се у следећем покушају мења и распоред питања и редослед понуђених одговора, а задатке ураде како ваља.

Они мало савеснији тачне одговоре тражили су у упутствима истовремено отвореним на екрану рачунара. Било је и оних који су се запитали да ли ће, уколико не положе тест, бити ослобођени дежурства, али и виспренијих који су на такву недоумицу, мало у шали, можда више у збиљи, закључивали да ко овај тест не реши треба да буде ослобођен рада у просвети.

Из Министарства просвете, науке и технолошког развоја за медије су прецизирали да су у сарадњи са ЗУОВ-ом предвидели обуке за дежурне наставнике, супервизоре, прегледач, као и председнике школских комисија у оквиру којих ће сви они добити бодове од стручног усавршавања. А да би добили уверење, неопходно је да положе и тест на крају обуке, појашњавају надлежни.

(Политика)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)