“НОВОСТИ” ИСТРАЖУЈУ: Да ли клима "луди" од крава или спинова светских моћника

Драган Вујичић

20. 06. 2021. у 10:00

ПОМЕРАЊЕ арктичког леда, пожари у западним америчким државама и другде у свету и цурење метана у Северном мору, знаци су упозорења да се приближавамо преломној тачки климатских промена, када ће заштита будућности захтевати драматичне интервенције.

“НОВОСТИ” ИСТРАЖУЈУ: Да ли клима луди од крава или спинова светских моћника

Фото: Архива

Према "климатској блокади", владе би ограничиле употребу приватних возила, забраниле потрошњу црвеног меса и увеле екстремне мере уштеде енергије, док би компаније за фосилна горива морале да зауставе рад. Да бисмо избегли овакав сценарио, морамо преиспитати своје економске структуре и учинити капитализам другачијим - закључак је докумената Светске здравствене организације под именом "Избегавање климатског закључавања", рад проф. Маријане Мазукато, директора Савета за економију здравља за све.

Недељко Тодоровић, најпознатији српски метеоролог, тврди да са научне стране нема разлога за светски "локдаун". Додаје да глобално загревање, како је дефинисано последњих деценија, није фактор који ће урушити цивилизацију. Према науци каква је "још на снази", на катастрофалне климатске промене морали бисмо да сачекамо бар неколико хиљада година, а на глобалном нивоу Земља ће до даљег бити добро станиште за људску врсту.

Фото Милена Анђела

Недељко Тодоровић

- Човек може да "мучи" планету, али јој не може ништа, сем ако не употреби велику количину нуклеарне енергије. Ово "мучи" значи да је загађује, како атмосферу тако земљиште и воду, а у ствари загађује свој животни амбијент зарад лагодног живота и профита. Ако мислимо на климу, човеков утицај је ограничен. Кључни чинилац климатских промена на Земљи и суседним планетама јесте Сунце, што је математички поткрепио велики Милутин Миланковић - вели Тодоровић.

ГОВОРЕЋИ о најавама да ће температура на Земљи ускоро енормно порасти, да следе катастрофални урагани и друге невоље уколико не одступимо од фосилних горива или меса, Тодоровић подвлачи да се ради о "моделима" и неутемељеним прогнозама са политичком агендом. Ове катастрофе у најави, нажалост, имају моћне политичке спонзоре, каже Тодоровић.

- Знајући могућности постојећих модела атмосфере, тешко је искључиво тврдити шта ће бити са климом до краја столећа. Постојећи модели показују велику слабост или, боље речено, немоћ у дугорочном прогнозирању времена. То су само људске креације. Нормално, треба их развијати, али укључивањем многих других параметара који су досад занемаривани и то пре свега активности Сунца. Сваком грађанину, па и стручњаку, остаје његово сопствено знање да пресуди којем царству ће се приклонити - наглашава Тодоровић.

Фото Танјуг

Међутим према писању најмоћнијих медија, кравама је већ "пресуђено", а популарна "банка" рецепата "Њујорк тајмса" објавила је недавно да више неће објављивати нова јела која у себи садрже говедину.

- Знамо да би неки људи могли претпоставити да ова одлука сигнализира некакву освету против крава - или људи који једу њихове месо, али ми сматрамо да ова одлука није против говедине него за планету - написали су уредници престижног додатка у чланку од пре 15 дана.

НАДОВЕЗУЈУЋИ се на "Њујорк тајмс", друге најутицајније новине у Америци протекле недеље објавиле су чланак о доприносу индустријске пољопривреде гасовима стаклене баште који загревају планету и воде ка климатским променама...Конкретно, конзумација говедине је издвојена као јединствено штетна јер су краве, наводно, одговорне за око 14,5 одсто глобалних емисија гасова јер узрокују ефекат стаклене баште. "Вашингтон пост" се у овим тврдњама позива на анализу ФАО (Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду). Подсећа се и на документ из 2019. године, објављен у часопису "Лансет", као специјални извештај о климатским променама и земљишту где се сугерише потреба удаљавања човека од сточарства.

Самит седам најразвијенијих земаља света прошлог викенда у Корнволу указао је на неопходност смањења употребе фосилних горива. Показало се, међутим, да међу најразвијенима постоји озбиљан проблем искрености у намерама. Дан уочи Самита где су договаране нове "зелене агенде" угледна глобална организација "Терфунд" објавила је извештај написан у сарадњи са Међународним институтом за одрживи развој и Институтом за прекоморски развој. Према њему, земље Г7 упркос прокламованом "Зеленом путу" и троше милијарде долара више на фосилна горива него на зелену енергију.

Фото: Депоситпхотос

Између јануара 2020. и марта 2021. Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, САД и Велика Британија упумпале су 189 милијарди долара у изворе енергије угља, нафте и гаса, а само 147 милијарди долара потрошено је на "чисту" енергију.

У једначину климатске одрживости планете Универзитет Браун из Провиденса, тачније његов Институт за изучавање рата, унео је додатну "непознату" у климатску равнотежу. Према Брауну, целокупно "рачуноводство емисија гасова (CО2) који је наводно највећи узрочник ефекта промене времена фокусира се на горива које користе цивили. Према овом универзитету, угљенички отисак америчке војске је огроман. Само у 2017. америчка војска је дневно откупљивала око 269.230 барела нафте и сагоревањем тог енергента је емитовала више од 25.000 килотона угљен-диоксида. Потрошњом фосилног горива америчка војска је на ранг-листи 47. појединачни загађивач планете од 193 земље чланице УН.

БЕЛИ МЕДВЕДИ

- ПРИЧА о белим медведима најбоље демантује оне који кукају о топљењу "капа" на половима - прича метеоролог Тодоровић. - Када је 80-их први пут указано да медведи нестају јер им се укида природно станиште, избројано их је око осам хиљада. Сада их је више од 40.000.

Новости

НАЈМОЋНИЈИ ПРОМОВИШУ СТУДИЈУ

ЗА промоцију студије Маријане Мазукато, одговорна је непрофитна медијска организација "Пројекат синдикат", која се финансира путем грантова Сорошеве фондације за отворено друштво, фондације Била и Мелинде Гејтс и многих других.

Да најављени "еколошки локдаун" више није само теорија потврђује чињеница да је документ професорке из Лондона у агенду преузео Светски пословни савет за одрживи развој, глобална организацију од преко 200 водећих компанија укључујући "Шеврон", "Бритиш петролеум" "Бајер", "Волмарт", "Гугл", "Мајкрософт"...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)