ИНТЕРВЈУ ПРОФ. ДР ВЛАДИМИР КАЊУХ: Примити вакцину је морална обавеза

Милена Марковић

20. 06. 2021. у 12:03

НЕ може се предвидети да ли ће бити трећег таласа пандемије ковида и докле би, уколико до њега дође, трајао.

ИНТЕРВЈУ ПРОФ. ДР ВЛАДИМИР КАЊУХ: Примити вакцину је морална обавеза

Фото З. Јовановић

Да ли ће тог новог таласа бити зависи од тога када ће се постићи колективни имунитет становништва. А, потребно је да имунитет стекне осамдесет одсто грађана, оних који су прележали болест или су вакцинисани. Да ли ће новог таласа бити зависи и од евентуалних мутација вируса којег би вакцине учиниле мање ефикасним. Зато је потребно да се вакцинишу, не само пунолетни, него и деца и млади људи. Овом спасоносном решењу треба да приступимо без предрасуда. Одговорно. Морално, јер слобода одлучивања да ли ћемо се вакцинисати или нећемо, није слобода уколико угрожавамо друге.

Овако, за "Новости", говори академик, проф. др Владимир Кањух, кардиоваскуларни патолог. Током пандемије вируса који је погодио читаву планету, овај угледни светски стручњак, у више наврата је на симпозијумима које је уприличила САНУ, као и сродне светске, али и институције српског народа изван матице, упозорио на значај вакцине. На насушну потребу људске солидарности и емпатију, какву је показала Србија протеклих месеци, несебично дајући помоћ земљама у окружењу.

Академика Кањуха затичемо између две значајне, неодложне обавезе: у Бањалуци, којој деценијама пружа помоћ тамошњим колегама и Великог конгреса кардиолога Србије и Републике Српске, овог викенда, у Требињу. Уваженог академика најпре питамо јесмо ли ми, у Србији, можда пожурили са попуштањем мера, на шта он одговара да ће то - показати време.

* Поједини имунолози уверавају да није потребно да се, после вакцинације, проверавају антитела. Шта ви мислите?

- Имунолошка отпорност против вируса не зависи само од количине антитела већ и од ћелијског имунитета (наш имуни систем ствара и ћелије које уништавају ћелије, заражене вирусом). Проверавањем присуства и количине антитела не даје се целовити одговор колико смо имунолошки заштићени, тако да није потребно да се проверавају антитела после вакцинације. Најважније је да ојачамо наш имуни систем.

* Говори се, ових дана, о такозваном делта (индијском) соју вируса. Може ли се пренети и до нас, будући да је Британију већ захватио, а Чиле потпуно затворио?

- Да не би било предрасуда око имена земаља где су се појавили нови мутирани сојеви SARS-CoV-2, СЗО је преименовала ове сојеве у слова грчке азбуке. Тако се сада индијски сој назива - делта. Откривен је у Индији протеклог месеца и убрзо је потом забележен и у Британији. Влада ове државе ангажовала је чак и војску да помогне у примени епидемиолошких мера. Могуће је, дакле, да се појави и у Србији. Делта сој је већ више пута мутирао, али су нарочито значајне две мутације. Оне се односе на протеин шиљка вируса и вероватно због тога брже улази у ћелије човека, тј. заразнији је. Показује отпорност на лечење коктелом моноклонским антителима. Важно је да се показало да на њега делују две дозе "Фајзерове" вакцине.

* Светска наука још се није сагласила како је настао смртоносни вирус. У лабораторији, или спонтаном еволуцијом?

- Већина научника сматра да је настао спонтаном еволуцијом. Аргументи у прилог томе су да су Кинези, убрзо после почетка епидемије ковида 19, секвенцирали цео геном вируса, представили то истраживање и објавили целом свету - мутирани молекуларни механизам којим вирус улази у ћелију није направљен у лабораторији јер постоји и код слепих мишева и панголина. Међутим, човек је почео да "имитира Бога" и да управља и убрзава еволуцију. Технички се, дакле, може направити у лабораторији. Професор Лик Монтање, нобеловац због проналаска вируса ХИВ 2008. сматра да је SARS-CoV-2 направљен у лабораторији јер садржи део његовог генома. По њему, неко је покушао да направи антихив вакцину, али му је вирус "побегао".

* Познато је да вирус најпре напада плућа, а мање је познато да оштећује и друге органе. Који су, после плућа, први на удару?

- После плућа вирус улази у крвоток, настаје виремија, и он се шири читавим организмом. Улази у ћелије крвних судова, срчаномишићне ћелије, бубреге, јетру, скелетне мишиће, ћелије нервног ткива, црева, постељицу, тестисе, па је могуће заражавање и преко сперме. Напада слезину, лимфне чворове, бета ћелије панкреаса, што може да изазове шећерну болест.

Фото З. Јовановић

* Зашто током пандемије која је покосила милионе живота, није било обдукција умрлих?

- Светска здравствена организација, током епидемије еболе хеморалгичне грознице у Африци, која је забележила смртност до 90 одсто, забранила је обдукције због велике заразности тела умрлих, како се и обдуценти не би заражавали. По тој аналогији, индиректно је забранила и обдукције преминулих од ковида ако се не могу остварити строге заштитне мере за обдуценте и одговарајуће обдукционе сале. Срећом, италијански, немачки, амерички, руски и неки други патолози радили су обдукције. Тиме су неизмерно много допринели борби против ковида. Србија и Република Српска не располажу од СЗО прописаним техничким могућностима како би обавили такве обдукције. Зато их и није било. Да јесте, било би најпоузданије установљено колико је људи умрло од ковида, или је вирус само поспешио неко друго обољење.

* Очигледно је да човечанству предстоји тешка борба са новим пандемијама. Шта да се ради?

- Потребна је глобална солидарност. Саосећање и емпатија богатих према сиромашнима. Потребно је да се боримо за научну истину, а игноришемо теорије завере. У Србији је важно да јачамо медицинске тимове, подстичемо младе људе да се посвете науци повезаној са борбом против вируса: имунолозима, молекуларним биолозима, вирусолозима... Ми имамо тај потенцијал. Потврдили смо га донекле и поруком Марка Миљанова о јунаштву и чојству. Јунаштво су показали здравствени радници, а чојство грађани који су се држали епидемиолошких мера, тиме чували друге од себе. Дивим се и једнима и другима. Дивим се и победничкој Србији која је показала и чојство и јунаштво.

ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ

ФАНТАЗИЈА је, каже академик Кањух, да су у лабораторији створени истовремено и вирус и вакцине и да су после свега шест месеци цепива пуштена у промет из меркантилних разлога. Помиње се, такође, и малтусијански концепт, а то је да има сувише људи на земљи и да њихов број треба смањити. Коришћење вируса у ратне и терористичке сврхе је забрањено - али ако се то ипак негде ради, онда је то врхунска тајна.

ЗА НАУКУ НЕДОВОЉНО

- ЧОВЕЧАНСТВО треба да размисли да ли је праведно и целисходно да, на пример, даје милионе евра фудбалерима, голферима, кошаркашима, певачима... А, за Нобелову награду издвојило је протекле године тек десет милиона шведских круна (око 1.145.000 америчких долара). При томе, добијени новац треба да се још и подели ако је награду добио тим. Треба, дакле, имати у виду да само наука и здравствена служба могу у будућности да спасу људе од опасних вирусних болести.

 

ГРАМАТА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

ПРОФЕСОР др Владимир Кањух, кардиоваскуларни патолог, троструки је академик. Редовни члан САНУ, члан Академије наука Републике Српске и члан Мађарске академије наука. Уписан је у светско и европско удружење кардиолога, члан саветодавних одбора европског и интернационалног удружења за артериосклерозу, добитник бројних награда у области кардиоваскуларне патологије, овенчан је златним медаљама Југославије, Србије и Русије. Двехиљадите године добио је и грамату захвалности патријарха Павла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)