COVID 19 ИХ ВРАТИО КУЋИ: Око 400 хиљада људи се због пандемије вратило у Србију

Танјуг

19. 06. 2021. у 17:35

ОД почетка пандемије вируса корона између 380 и 400 хиљада људи из Србије који су живели у иностранству вратили су се у земљу, а половина од њих је поново отишла у иностранство, изјавио је директор програма "Тачка повратка" Иван Бркљач.

COVID 19 ИХ ВРАТИО КУЋИ: Око 400 хиљада људи се због пандемије вратило у Србију

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Један од циљева тог програма је да високообразованим људима који живе у иностранству, а желе да се врате у Србију, помогне да пронађу одговарајући посао.

Бркљач каже да тај програм промовише размену информација, података, људи и капитала, као и да ако неки људи не желе да се врате у Србију, могу да се укључе у различите програме менторства и волонтирања.

- За нас повратак не значи само вратити се у Србију, нама је повратак свако ко жели да буде укључен у рад - истакао је Бркљач.

Он је додао да постоји велико интересовање људи за повратак у земљу, од младих људи који су тек завршили факултет, до људи у пензији.

Истакао је да је на сајту програма основан онлајн водич који људе информише о бројним питањима у вези са њиховим повратком.

- Људи који годинама не живе у Србији не знају како се ради пријава боравка, не знају где дете да упишу у школу или вртић, ми им дајемо те основне информације - рекао је Бркљач.

На основу истраживања које је спровео тај програм, како каже он, пословне прилике су главни разлог због којих људи одлазе у иностранство и враћају се у Србију.

На другом месту су лични разлози, а наводе се и друштвене кризе, попут вируса корона због којег се велики број људи вратио у Србију.

- Вероватно ћемо у наредних годину, годину и по имати тај тренд повећења броја људи који се враћају - закључио је Бркљач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)