ВУЛИН ПОРУЧУЈЕ: Србија није паркинг за мигранте

Novosti online

18. 06. 2021. у 18:51

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин, који је данас са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон на Граничном прелазу Димитровград ка Бугарској обележио почетак заједничког рада припадника Фронтекса и граничне полиције Србије.

ВУЛИН ПОРУЧУЈЕ: Србија није паркинг за мигранте

Фото: МУП

Како је министар истакао, Европска унија и Србија имају заједничког непријатеља - криминал, корупцију, нарко-дилере и ирегуларне миграције, против којих се морају заједно борити.

- Сарадња са европском Агенцијом за граничну и обалску стражу Фронтекс је сарадња која је веома корисна за Србију, али истовремено корисна и за Европску унију - рекао је министар Вулин.

Фото: МУП

Kако је истакао, сваки мигрант који је заустављен на српској граници је мигрант мање у Бечу или Берлину.

- Сваки килограм хероина који зауставимо овде је килограм мање на нашим улицама, али и на улицама европских градова. Сваки терориста кога пронађемо заједничким радом Фронтекса и српске граничне полиције на нашим границама је терориста мање на нашим улицама, али и на улицама европских градова - истакао је министар Вулин.

Министар Вулин је нагласио да Србија није и не може бити паркинг за мигранте.

- Заустављајући их заједничким радом Фронтекса и српских граничара, и на овој граници, они неће бити у могућности да илегално прелазе границу, неће доћи у Србију и продужити свој пут ка Западној Европи - навео је српски министар полиције.

Фото: МУП

Министар Вулин је рекао да ће, захваљујући помоћи Фронтекса, српска полиција моћи да користи и њихове капацитете, не само када је у питању борба против ирегуларних миграција, већ и када је у питању и борба против прекограничног криминала, шверца и свих оних облика криминала који су карактеристични за граничне појасеве.

- Све што Европа помогне и уради да граница Србије буде сигурнија и јача, то ће и стабилност и мир у Европи бити извеснији и сигурнији. Живимо у истом свету, имамо исте непријатеље, морамо се против њих и борити - поручио је министар Вулин.

Kомесарка Европске уније за унутрашње послове и миграције Илва Јохансон истакла је да је заједнички рад Фронтекса и српске граничне полиције важан за спречавање међународног, прекограничног и других видова криминала, као и илегалних улазака.

Фото: МУП

- Задовољна сам и лично сам веома срећна што сам данас овде. Илегалне миграције се одвијају преко границе и зато је јако важно да радимо заједно на спречавању таквих илегалних активности. Поносна сам на Фронтекс, који је Агенција од које сви много очекујемо и која сваким даном све више напредује у својим активностима - рекла је Јохансон.

Kако је истакла, Европска унија је спремна да продуби своју сарадњу са Србијом у спречавању свих облика криминала и илегалних миграција.

Истакавши да је задовољна досадашњом сарадњом и да се радује њеном даљем унапређењу, Јохансон је изразила спремност да се размотре могућности проширења заједничких активности и на друге граничне прелазе у Србији.

Фото: МУП

Представник Фронтекса Золтан Нађ истакао је да ће припадници ове Агенције заједно са колегама из Србије радити на спречавању свих видова криминала, кријумчарења дрога, спречавања нелегалног уласка у земљу као и других видова прекограничног криминала.

- Наш главни фокус биће спречавање кријумчарења људи и илегалних миграција у земљи - поручио је Нађ, нагласивши да су присуство министра Вулина и комесарке Јохансон у овој операцији од посебног значаја за цео регион.

Миле Јандрић, начелник Управе граничне полиције, истакао је да су припадници УГП-а спремно дочекали колеге из Фронтекса и нагласио да ће сви задаци који су пред њима бити професионално и коректно одрађени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)