ПОЧЕЛА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА У СРБИЈИ: Осетан прилив страних гостију

Танјуг

18. 06. 2021. у 19:41

ТУРИСТИЧКА сезона у Србији је почела и то врло добро, јер се у већим градовима већ осећа прилив страних туриста, каже министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

ПОЧЕЛА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА У СРБИЈИ: Осетан прилив страних гостију

Новости

- Имали смо од почетка године пораст девизног прилива за 3,4 одсто. То је јако охрабрујуће, јер су та прва три месеца била доста рестриктивна када говоримо о мерама - рекла је Матић новинарима у Крагујевцу где је са градоначелником Крагујевца Николом Дашићем разговарала о стратешком развоју туризма у том месту.

Када је реч о региону, министарка је навела да је ситуација врло повољна и да не постоје било какве рестрикције за путовања.

- Све земље региона, и Црна Гора, БиХ, Северна Македонија и Албанија немају рестрикције за наше грађане, нису потреби ни ПЦР тестови, ни антигенски тест, ни потврде о вакцинацији. Исто важи и за њихове грађане када долазе у Србију - рекла је Матић.

Каже и да је Србија склопила са многим земљама билатералне споразуме којима су међусобно признале вакцине.

Фото Министарство

- Турска је једна од тих земаља. Можете путовати и они могу долазити код нас са потврдом о вакцинацији, све потврде се уважавају. Наравно, уколико нисте вакцинисани онда је ту ПЦР тест - навела је Матић.

Такве споразуме је Србија, како је рекла министарка, потписали и са Мађарском, Грчком, Словенијом, Румунијом, као и са Чешком који ступа на снагу од понедељка.

- То су све европске змеље које су наши блиски суседи. Иначе, туристи из тих земаља највише и долазе у Србију - навела је Матић.

Подсетила је да је ресорно министарство донело Уредбу за подстицаје, пре свега за туристичке агенције за организовани долазак страних туриста.

Навела је да ће туристичке агенције које буду припремиле организован долазак 15 или више туриста из страних земаља добијати субвенцију по туристи од 20 до 50 евра у зависности са којих дестинација ће долазити.

Фото Н. Фифић

- Кад је у питању домаћи туризам и ту смо предивели субвенције у износу од седам до 10 евра у зависности од броја ноћења које ће имати у нашој земљи - каже Матић.

Додала је да је уредба већ ступила на снагу и да је објављен јавни позив.

- Практично агенције су увелико кренуле са организовањем и припремом за ову врсту субвенција - навела је Матић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)