ТУРСКА ЧЕКА ТУРИСТЕ: Ево шта је потребно за улазак у ову земљу

Танјуг

18. 06. 2021. у 19:47

ЛЕТЊА туристичка сезона у Турској, једној од најпопуларнијих дестинација, је почела, али туриста још нема у већем броју.

ТУРСКА ЧЕКА ТУРИСТЕ: Ево шта је потребно за улазак у ову земљу

Фото: Депоситпхотос

Држављани Србије могу да уђу у Турску са потврдом о потпуној вакцинацији, с тим да је друга доза добијена најмање пре 14 дана пре доласка у Турску, и/или са потврдом надлежних органа да је у последњих шест месеци путник прележао ковид 19.

Ко нема ниједан од та два документа, мора да поседује негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата или негативан резултат брзог антигенског теста не старији од 48 сати.

Млађима од 18 година која се налазе у пратњи родитеља који поседују потврду о вакцинацији није потребан ПЦР тест.

Међутим, сви који долазе у Турску или су се у последњих 14 дана од уласка у Турску налазила у Авганистану, Бангладешу, Бразилу, Јужној Африци, Непалу, Пакистану и Шри Ланки морају да поседују негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, и одређује им се мера обавезног карантина.

Сви који долазе у Турску у року од 72 сата пре доласка, морају електронски да се региструју на линку: регистер.хеалтх.гов.тр/ . Током регистрације се додељује ХЕС КОД који представља електронски вид праћења здравственог стања путника.

Фото: Депоситпхотос

Међу туристима који бораве ових дана у Анталији углавном се чују турски и руски језик, али ни њихов број није велики.

Међу гостима преовлађују породице са децом и они старији парови, али на плажама низа луксузних хотела у том граду нема много људи.

Убедљиво најбројнији током два дана били су учесници политичких скупова који се одржавају у том граду - јучерашњег Самита Процеса сарадње у Југоисточној Европи и данашњег Дипломатског форума (Анталиа Дипломацy Форум).

Сам турски председник Реџеп Тајип Ердоган истакао је јуче да Турска предузима мере против корона вируса, и позвао грађане европских држава да летују у Турској.

У хотелима, као што је био случај и на Самиту, у конгресном центру Нест, маске су обавезне у затвореном простору, чега се запослени стриктно придржавају, што се за туристе и не би могло рећи у потпуности.

Фото: Депоситпхотос

Обедовање је дозвољено у хотелском ресторану, али се са сведшког стола не можете служити сами, већ вам храну коју изаберете, домаћини стављају у тањире, на пулт, док вас од њих дели стакло. Сви су са маскама и у рукавицама. На улазу у било који део хотела подсећају на турском, енглеском и руском да је потребно одржавати социјалну дистанцу. На улазима у лифтове стоји обавештење да могу да уђу највише две особе, осим уколико је реч о породицама.

У Турској су, иначе, тек недавно попуштене мере, али је и даље на снази полицијски час. Полицијски час траје од 22 сата до пет ујутру, и током целе недеље, односно од 22 сата у суботу, до пет ујутру у понедељак.

Од забране су изузети једино туристи, који смеју да се крећу и у то време.

Недавно су отворени и кафићи и ресторани, који смеју да раде уз коришћење 50 одсто капацитета.

У Турској се очекује и додатно попуштање мера у наредном периоду, јер је у земљи почела масовна вакцинација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)