СРБИЈУ ПРЕПОЗНАЛИ КАО БЕЗБЕДНУ: Матић - Враћање наше државе на зелену листу утицаће на земље ЕУ

Танјуг

18. 06. 2021. у 09:57

МИНИСТАРКА трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже да ће одлука Брисела да Србију врати на зелену листу епидемијски безбедних земаља утицати и на друге европске земље да донесу сличне одлуке и значајно олакшају путовања, како наших грађана у те земље, али исто тако и њихових грађана у Србију.

СРБИЈУ ПРЕПОЗНАЛИ КАО БЕЗБЕДНУ: Матић - Враћање наше државе на зелену листу утицаће на земље ЕУ

Фото Танјуг

Србија је поново на зеленој листи Брисела, када је реч о епидемиолошкој ситуацији, што значи да наши грађани после готово годину дана могу да путују у државе ЕУ, а министарка Матић је на РТС рекла да је најважније то да нас је Унија препознала као сигурну, безбедну земљу и дестинацију.

 - Ова одлука ће почети да се примењује ускоро. За нас је заправо најважније да нас је ЕУ препознала као сигурну, безбедну земљу и дестинацију и то је била потврда пре свега, једне заиста добре политике коју је ова држава на челу са њеним руководством - председником, премијерком, Министрством здравља и свим лекарима водило у протеклом периоду - навела је Матић.

Сматра да је та одлука за нас значајна и политички, а и практично, јер одмах видимо после те одлуке Брисела да следе потези земаља чланица.

 - Можемо очекивати да ће сада, не само Грчка, већ и многе друге европске земље доносити сличне одлуке којима ће значајно олакшавати путовање, како наших грађана у те земље, али исто тако и њихових грађана у Србију - каже Матић.

Поводом одлуке Грчке о промени правила за улазак у земљу, Матић наводи да ће та одлука ускоро почети да се примењује.

 - Што се тиче уласка у Грчку ви знате да је велики проблем био ПЦР тест за децу старију од шест година, зато што су традиционално туристи из Србије који путују у Грчку породице са децом. Такође, ми смо имали велики проблем са заменским путовањима 220.000 аранжмана, 85 одсто њих је било управо за Грчку у 2020. што значи да је сада право време да се та заменска путовања искористе - рекла је министарка.

Она је, међутим, навела да је људима било изузетно скупо да са двоје, троје деце плаћају ПЦР тестирање и ово сада заправо омогућава да деца до 12 година могу без икаквих ПЦР тестова да путују, а од 12 година већ се признаје и брзи антигенски тест.

 - То је све захваљујући одлуци Брисела да смо на зеленој листи - објашњава министарка.

Апеловала је на све грађане Србије који планирају одмор у Грчкој да се пре поласка распитају да ли је нова одлука ступила на снагу, јер је за то, како каже, потребно одређено време.

 - Молим све наше грађане да пре него што крену на пут увек провере, јер је сад потребно неко време да ступи на снагу та одлука, да се објави у одређеном Службеном гласнику и да обрате само пажњу везано за датум када намеравају да путују да ли је одлука већ ступила на снагу - навела Матић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)