ФОТОГРАФИСАНА РЕТКА ПТИЦА ГРАБЉИВИЦА: Бели мишар први пут снимљен у Србији (ФОТО)

Љ. П.

18. 06. 2021. у 09:29

У СЕЛУ Сот код Шида, први пут је снимљен бели мишар, а вест да мештани овог дела Срема годинама уназад примећују ову птицу грабљивицу привукла је пажњу Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, чији су чланови Наташа Томић и Марко Шћибан пре неколико дана истражили овај терен.

ФОТОГРАФИСАНА РЕТКА ПТИЦА ГРАБЉИВИЦА: Бели мишар први пут снимљен у Србији (ФОТО)

Фото: Марко Шћибан

- Кренули смо ка возилу и тренутак пре него што бисмо напустили локацију, изнад наших глава указала се потпуно бела птица грабљивица – објашњава Марко Шћибан, из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. - На основу величине, облика тела и понашања установили смо да је реч о мишару, иначе најчешћој птици грабљивици у Србији. Снежно бели лепетан излетео је из шуме, кружио изнад нас и нестао високо на небу, одлетевши према сунцу.

Фото: Марко Шћибан

Током више од два века истраживања птица у Србији, како наводе у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије, мишар оваквог потпуно белог перја није фотографисан, стога су ово први снимци овог ретког феномена код нас.

Орнитолози сматрају да ова птица има редак поремећај обојености перја познат као потпуни леуцизам који представља недостатак црног пигмента, меланина у телу. Овакав поремећај обојености јединки које природно нису беле као лабудови или шапље углавном им смањује могућност преживљавања у природи. Белог мишара из околине Сота, међутим, сусрећу већ две године, што указује да успешно одолева свим изазовима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)