УВОДИ СЕ ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ ПРОТИВ ВАРИЧЕЛА? Доктор Тиодоровић открива - То би могло да се догоди већ на јесен

Novosti online

18. 06. 2021. у 08:35

СРБИЈА планира да уведе обавезну вакцинацију деце против варичела, а то би могло да се догоди већ на јесен, навео је епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић. Он је истакао да је вакцинација против варичела обавезна у неким државама и да не чуди што и ми крећемо тим стопама.

УВОДИ СЕ ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ ПРОТИВ ВАРИЧЕЛА? Доктор Тиодоровић открива - То би могло да се догоди већ на јесен

Фото: Танјуг

- У Србији је за сада обавезно имунизовање против 11 заразних болести, а решено је да уведемо и против варичела. У САД, Канади, Аустралији деца се одавно вакцинишу против варичела и нема никаквих проблема. Треба да се види када да се стави у календар имунизације код нас, да ли ће то да буде у другој или четвртој години живота. У Аустралији је то у другој. Очекује се да Републичка стручна комисија за заразне болести најкасније у септембру промени правилник и програм о обавезној имунизацији и у њега уврсти вакцину против варичела - рекао је проф. Тиодоровић.

Програм обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести обухвата 11 болести против којих је вакцинација обавезна. А цепиво против варичела даје се само осетљивим групама особа и одскоро деци у шестом разреду основне школе, ако до тада нису прележали овчије богиње, како су у народу познате варичеле. Вакцина се даје у две дозе у размаку од шест недеља.

САДА СЕ ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ВАРИЧЕЛА ДАЈЕ СЛЕДЕЋИМ ОСЕТЉИВИМ КОЈИ ИХ НИСУ ПРЕЛЕЖАЛИ:

1. жене које планирају трудноћу

2. деца у шестом разреду основне школе

3. контакти особе оболеле од варичела унутар три, а најкасније пет дана од изложености извору инфекције

4. кућни контакти лица која су у високом ризику од тешких облика варичела, нпр. контакти превремено рођене деце (током трајања програма), деце с леукемијом или солидним туморима итд.

5. особе за које се планира трансплантација ткива или органа (изузев трансплантације хематопетских матичних ћелија)

6. особе са мултиплом склерозом које започињу процедуру лечења одређеним леком, по мишљењу специјалисте неуролога

7. оболели од атопијског дерматитиса, екцема, неуродерматитиса и сл.

8. клинички стабилни ХИВ инфицирани деце или одрасли са ЦД4+ лимфоцитима >15%, укључујући и оне који примају високоактивну ретровирусну терапију

У Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" нису одговорили питање о увођењу обавезне вакцинације за сву децу. Навели су да је вакцина против варичела била обавезна за одређене категорије у ризику и према претходно важећем правилнику односно програму имунизације, а да су према новом програму те категорије проширене.

- Једна од нових категорија су и сва деца шестог разреда основне школе која до тада нису прележала ову болест. Варичела може имати тежу клиничку слику праћену компликацијама у старијем узрасту, а посебно може бити озбиљна код трудница и новорођенчади. Циљ је да се од ове болести заштите сва осетљива деца пре уласка у репродуктивни период како би се спречило да до заражавања дође током трудноће и након порођаја - навели су из "Батута" уз подсећање да је ова измена на снази од јануара 2021.

Владанка Вуковић из Београда мама је две девојчице, а старију је лане, када је имала две и по године, вакцинисала против варичела. И млађу ће док само још мало порасте.

ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ ПРОТИВ КОЈИХ СЕ СПРОВОДИ ОБАВЕЗНА АКТИВНА ИМУНИЗАЦИЈА:

1. туберкулоза

2. дифтерија

3. тетанус

4. дечја парализа

5. велики кашаљ

6. мале богиње

7. рубела

8. заушке

9. хепатитис Б

10. обољења изазвана хемофилусом инфлуенце тип Б

11. обољења изазвана стрептококом пнеумоније

* Извор Правилник о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести

- Након искуства пријатеља и познаника о томе како су се и они и деца намучили с варичелама, након сазнања да је малишанима углавном падао имунитет после богиња, па су хватали све живе инфекције, а неки и упале плућа, решила сам да вакцинишем своје дете. Поред тога, она има и атиопијски дерматитис, па је у ризику од компликација и инфекција ако добије варичеле - казала је за Курир Владанка и додала да је педијатар одобрио када је тражила да вакцинише дете, а да је две вакцине платила по око 4.000 динара, не знајући да је због дерматитиса њено дете могло и бесплатно да се вакцинише.

Ова мама је за то да се максимално користе савремене вакцине и оно што оне пружају.

- Људи оклевају, иду логиком: "Варичеле нису смртоносне, сви смо их прележали у детињству, па шта нам фали." Али дани и дани температуре, свраба и неспавања, па ожиљци... А она је већ често била болесна и хтела сам да је максимално заштитим. То је жива вакцина и треба јој неко време да делује, а ћеркица је већ следећег дана ишла у вртић и све је било у реду. Када је цела група у обданишту имала богиње, она и још један вакцинисани дечак нису их добили - објаснила је Владанка.

КАЛЕНДАР ОБАВЕЗНЕ ИМУНИЗАЦИЈЕ

- на рођењу - 1. БСГ - против туберкулозе, 2. ХБ - против хепатитиса Б (прва доза) + ХГИБ (имуноглобин против хепатитиса Б (ХИБГ) примају новорођенчад ХБсАг+ мајки, њима се дају четири дозе вакцине по шеми 0, 1, 2, 12 месеци

- 2. месец - ХБ (друга доза)

- 3. месец (после навршена два месеца) - 1. ДТП - против дифтерије, тетануса и великог кашља (прва доза), 2. ОПВ - против дечје парализе (прва доза), 3. ХиБ - против обољења која изазива хемофилус инфлуенце тип Б (прва доза)

- са навршених 3,5 месеци - 1. ДТП (друга доза), 2. ОПВ (друга доза), 3. ХиБ (друга доза)

- 5. месец (до навршеног шестог месеца) - 1. ДТП (трећа доза), ОПВ (трећа доза), 3. ХиБ (трећа доза), 4. ХБ (трећа доза)

- 2. година (са навршених 12 до навршених 15 месеци) - ММР - против малих богиња, заушки и рубеоле

- 2. година (са навршених 17 до навршена 24 месеца) - 1. ДТП (прва ревакцинација), 2. ОПВ (прва ревакцинација)

- 7. година (пре уписа у први разред основне школе) - 1. ДТ (друга ревакцинација), 2. ОПВ (друга ревакцинација), 3. ММР (ревакцинација)

- 12. година (шести разред основне школе) - ХБ (вакцинација школске деце која до тада нису вакцинисана са три дозе вакцине по шеми 0, 1, 6 месеци)

- 14. година (осми разред основне школе) - 1. ДТ (трећа ревакцинација), 2. ОПВ (трећа ревакцинација)

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)