НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Стижу нам кинеске ракете и убојитији “панцир”, прва батерија система ПВО ФК-3 биће испоручена до краја године

Р. ДРАГОВИЋ

18. 06. 2021. у 08:00

ПРВА батерија кинеског ракетног система ПВО средњег домета ФК-3, конструисаног по узору на руски С-300, требало би да буде испоручена Војсци Србије до краја године - сазнају "Новости".

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Стижу нам кинеске ракете и убојитији “панцир”, прва батерија система ПВО ФК-3 биће испоручена до краја године

ФК-3

Ова набавка биће највеће појачање за наше оружане снаге још од ере најснажнијег замаха модернизације ЈНА, а Србија ће постати први страни корисник овог наоружања.

Кинеске ракете за одбрану од напада из ваздушног простора најзначајније су средство ратне технике које се очекује у јединицама ВС. Систем ФК-3, међутим, најважнија је, али не и једина ставка на списку купљене војне опреме чија испорука се очекује у наредних шест месеци.

Да је на помолу реализација великих војнотехничких уговора најавио је недавно и председник Србије Александар Вучић.

"Панцир" / Фото Министарство одбране

- Пуно новог наоружања стићи ће у наредних шест месеци. Много тога се набавља, а пуно је већ плаћено - рекао је Вучић, без навођења о којим типовима наоружања је реч.

Према сазнањима "Новости", посао са Кинезима о куповини ПВО система средњег домета договорен је још 2019. године. Током наредне 2020. уговор је прецизиран, а Србија је почела и исплату уговорне цене.

- Истовремено са припремама за пријем новог ракетног система у Војсци Србије се организује и селекција кадра за руковање убојитим ракетама - каже саговорник "Новости" из војног врха. - Део официра ВС већ је био у Кини на некој врсти основне обуке, а у плану је убрзани тренинг људства за коришћење "кинеског С-300". Кадар ће бити обезбеђен преобуком састава који су тренутно на ракетама "нева", али и прекомандом посада система "Куб", који ће бити повучен из употребе због истека ресурса ракетама.

ВН

Међу великим испорукама наоружања и војне опреме, које је између редова најавио и председник Републике, према нашим информацијама, налази се и најмање једна батерија система "Панцир". Реч је о унапређеној верзији "Панцира С1" којим од почетка прошле године располаже Војска Србије - већег домета радара, боље одбране од непријатељских сметњи и наоружаног новим ракетама. Ови пројектили недовољно су познати широкој јавности, али постоје наговештаји да је њихов домет дупло већи - и до 40 километара.

Србија очекује и испоруку француских ракета "мистрал", које ће бити монтиране на домаћа оклопна борбена возила. Договор о куповини овог наоружања направљен је пре две године. На списку жеља државног и војног врха су и хеликоптери, који би требало да за различите мисије додатно ојачају Ратно ваздухопловство ВС.

У војним круговима већ дуже време се говори о могућностима за куповину софистициране борбене опреме - дронова, система за извиђање и ометање и радара. На списку држава произвођача су Француска, Израел, Русија, Турска... На листи жеља Војске Србије, према неким спекулацијама, јесте и руски систем за електронско ратовање "Красуха".

СТИЖУ И "СУПЕРПУМЕ"

НА тло Србије ове године би требало да слети и најмање један од три уговорена и плаћена хеликоптера "ербас Х-215 суперпума". Ове летелице најкасније до априла - када истиче уговорени рок испоруке, наћи ће се у Хеликоптерској ескадрили МУП Србије. Према претходним најавама француско-немачки произвођач је далеко одмакао у монтажи ових ваздухоплова, па је испорука реална пре краја 2021. године.

ДРОНОВИ НА ПЕШТЕРУ

НА списку потреба Војске Србије су и борбене беспилотне летелице. Засад је познато да је држава послала наруџбеницу за дронове који ће моћи да носе бомбе тешке по 500 килограма, без навођења типова и земље порекла. Обука за коришћење кинеских борбених дронова, које су већ у наоружању ВС, недавно је завршено, а могућности ових беспилотних летелица биће приказане на великој вежби на Пештеру, заказаној за 27. јун.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)