ОПЕРАЦИЈЕ НА МОЗГУ ОДСАД И НА "ДЕДИЊУ": Наш реномирани институт добио нови центар за васкуларна обољења главе

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

18. 06. 2021. у 09:11

НА Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у среду су први пут успешно урађене две операције (процедуре) на крвним судовима мозга!

ОПЕРАЦИЈЕ НА МОЗГУ ОДСАД И НА ДЕДИЊУ: Наш реномирани институт добио нови центар за васкуларна обољења главе

Фото Н. Скендерија

Формирањем Центра за васкуларна обољења мозга проширен је обим делатности Института, који ће помоћи да се смање листе чекања пацијената који имају анеуризме на мозгу, сужење крвних судова или су доживели њихово пуцање.

Овим је, према речима професора др Милована Бојића, директора Института "Дедиње", проширен опсег делатности ове установе и на крвне судове мозга. У новоформираном Центру, радиће три интервентна неурорадиолога, по два неуролога и анестезиолога, 10 сестара међу којима су рендген-техничари и анестетичари.

- Операције је урадио тим лекара које је предеводио др сц. мед. Слободан Ћулафић, наш врсни неурорадиолог, човек који је ову методу увео и у другим здравственим установама, али ће, на нашу велику радост, ове интервенције убудуће радити на Институту "Дедиње". Важно нам је што се ова интервенција извела у предвечерје пресељења у нову зграду Института, где ће и Центар за васкуларна обољења мозга наћи своје место - рекао је Бојић.

Доктор Слободан Ћулафић, који је пре доласка у Институт "Дедиње", 10 година радио у болници "Свети Сава", у среду је први пут у Институту урадио операције двема пацијенткињама које су имале анеуризму, како би се спречило њихово пуцање.

- Интервенције су изведене у будном стању, а коришћени су најмодернија технологија и стентови да се те анеуризме затворе. Интервенције у просеку трају око сат, пацијенти после тога у болници остају два дана и примају терапију. Већ трећег дана могу да иду кући. Операција се ради кроз препонску артерију, а системом микрокатетера долази се до крвног суда. У нашем Центру сада могу да се ураде сва обољења крвних судова на мозгу и кичменој мождини, као што се ради у свету - казао је др Ћулафић.

Проф. др Милован Бојић (други здесна) са тимом лекара, експерата за васкуларне болести мозга / Фото Н. Скендерија

На ову интервенцију, према његовим речима тренутно чека 55 пацијената. За петак су заказане три, а један од пацијената има само 19 година. Ове операције, будући да је реч о животно угроженим пацијентима, покрива Фонд здравства Србије.

Невенка Б. (50) из Нове Пазове прва је пацијенткиња која је у Институту "Дедиње" оперисана у среду, шест месеци након што јој је утврђена анеуризма.

- Плашила сам се ове интервенције и очекивала сам да ће бити много страшније јер се не ради у општој анестезији. Свака част лекарима, баш су ме пазили с обзиром на то да сам била под великим стресом - наводи пацијенткиња.

Лекари Института "Дедиње" апелују на пацијенте који, ових дана, чекају на операције, да се вакцинишу. Наводе и да ће вакцинацијом помоћи и себи и докторима који би требало да их оперишу.n

НОВА ЗГРАДА

ПРЕМА речима проф. др Бојића, нова зграда "Дедиње 2" биће завршена за две недеље, када је реч о грађевинским радовима, а употребне дозволе би ускоро требало да добију. За набавку савремене опреме објављен је међународни тендер који ће трајати до августа. Зато се, како каже проф. Бојић, очекује да "Дедиње 2" буде отворено на јесен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)