ДЕМОНСТРИРАНА УИГРАНОСТ ПАРТНЕРСКИХ ВОЈСКИ: Српска и британска војска ускоро на Кипру (ФОТО)

Танјуг

17. 06. 2021. у 19:07

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране Небојша Стефановић присуствовао је Дану високих званица на мултинационалној вежби "Платинасти вук 21" која је, како је истакао, показала уиграност партнерских војски.

ДЕМОНСТРИРАНА УИГРАНОСТ ПАРТНЕРСКИХ ВОЈСКИ: Српска и британска војска ускоро на Кипру (ФОТО)

Фото: МО РС

На овогодишњој вежби, која се одржава од 3. до 18. јуна, учествује укупно 524 припадника Војске Србије и оружаних снага из 10 партнерских земаља Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Мађарске, Румуније, Словеније, Сједињених Америчких Држава, Француске и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске.

На "Платинастом вуку" ове године први пут учествују припадници оружаних снага Француске и Грчке, док је уз 259 припадника Војске Србије, контигент оружаних снага Уједињеног Краљевства са 69 припадника најбројнији, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Фото: МО РС

Министар Стефановић захвалио се министру одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Бену Воласу, амбасадорима партнерских држава и високим војним старешинама на присуству, као и свим војницима из десет земаља који су учествовали у овој активности.

- Ова вежба се одржава после дуже паузе због ковида, али је одлична прилика да видимо увежбаност, уиграност и добру сарадњу наших партнера и наше војске. Ово је одлична припрема за све мултинационалне мировне операције у којима учествујемо и оне у којима ћемо учествовати у будућности са овим партнерским државама - рекао је Стефановић.

Додао је да је од наших, али и иностраних генерала, чуо само позитивне оцене када је реч о сарадњи и координацији током претходне две недеље колико је трајала вежба "Платинасти вук".

- Људи су упознали једни друге, а имали су прилику да упознају и културне и географске одлике наших крајева. Важно нам је да сутра, када буду у некој од земаља у којима учествују у мировним мисијама и у којима су заједно у тешким условима, знају да могу да се ослоне једни на друге - истакао је Стефановић.

Нагласио је да су се данас на полигону могле видети посвећеност, увежбаност и уиграност војника и да није било могуће препознати из које државе долазе.

- Настављамо да увежбавамо и одржавамо овакве вежбе и наравно да појачавамо нашу билатералну сарадњу са овим државама јер нам је важно да учимо, да наша војска усваја нова знања и вештине и да кроз заједнички рад и обуку дођемо до новог квалитета - рекао је Стефановић.

Министар одбране Уједињеног Краљевства Бен Волас подсетио је на заједничку борбу српских и британских војника против нациста у Другом светском рату, наводи се у саопштењу.

Фото: МО РС

- После 80 година стојимо заједно, обучавамо се заједно у успостављању мира широм света, пружајући одговор на стварне ситуације које се срећу у конфликтима. Веома смо срећни што смо дали допринос овој вежби, што се решења доносе на међународном и мултинационалном нивоу и што смо сарађивали са нашим српским пријатељима - рекао је Волас.

Навео је да је свет сада нестабилан и додао да ће веома брзо српски и британски војници заједнички учествовати у мисији под покровитељством Уједнињених нација на Кипру.

- Радујем се њиховом одласку тамо - додао је Волас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)