ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА ЗАХТЕВА: КФОР да настави са заштитом Дечана

Д. З.

17. 06. 2021. у 20:11

ЕПАРХИЈА рашко-призренска саопштила је на свом твитер налогу да је више пута пренела представницима КФОР-а да је суштински важно да КФОР настави са заштитом манастира Дечани.

ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА ЗАХТЕВА: КФОР да настави са заштитом Дечана

Фото П. Милошевић

 Наиме, у објави се истиче да је то посебно важно у ситуацији погоршане безбедности и крајње агресивног понашања косовских институција које не поштују ни законе ни судске пресуде.

- Односи Епархије рашко-призренске СПЦ и осталих српских политичких тела на КиМ са институцијама кососовских Албанаца никада нису били толико погоршани. То је додатни разлог да међународна заједница треба да заштити наш народ и Цркву од дискриминаторног понашања и токсичне реторике Приштине - наводи се даље на налогу епархије.

Иначе, почетком недеље, односно у понедељак су припадници британског КФОР-а испитивали мештане Гораждевца, српској енклави у општини Пећ, која се налази недалеко од ове светиње, да ли би могла косовска полиција да обезбеђује Високе Дечане. Ово, како су навели из КФОР-а, опипавање пулса мештана, изазвало је забринутост житеља Гораждевца али и монаштва у Високим Дечанима, светиње која је под заштитом Унеска. Манастир је упркос томе последње двадесет и две године непрестано на мети напада Албанаца а једина је православна светиња на Космету коју тренутно обезбеђују припадници КФОР-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)