ВЕЛИКИ УСПЕХ СТРУЧЊАКА СА ИНСТИТУТА "ДЕДИЊЕ": Оперисали крвне судове мозга на будном пацијенту!

Танјуг

17. 06. 2021. у 17:57

Интервенције на крвним судовима у мозгу на пацијентима у будном стању урађене су први пут на Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње, чиме је пацијентима са тим обољењем омогућена још једна метода лечења

ВЕЛИКИ УСПЕХ СТРУЧЊАКА СА ИНСТИТУТА ДЕДИЊЕ: Оперисали крвне судове мозга на будном пацијенту!

Фото: Архива "Новости"

Пацијенти се након операције задржавају у болници два дана, а циљ методе је, како је објаснио проф. др Слободан Ћулафић, да се затворе анеуризме и да се заустави крварење.

Он је објаснио да се интервенција ради кроз препонску артерију и онда се уз помоћ кратера или микро кратера дође до крвног суда на врату, кичмене мождине или на мозгу.

- Симптоми који се јављају пацијентима са анеуризмом и другим обољењима су главобоље, сметње с видом, дупле слике, падање капака, сметње са гутањем - навео је Ћулафић.

Он је навео и да се 99 одсто пацијената оперише у будном стању, сем оних који су имали крварење или мождани удар.

Маја Нешковић, шеф неуролошке службе, каже да нова метода више одговара пацијентима због бржег опоравка и мањих компликација након операције.

- Операције које су јуче урађене су прошле добро, са неуролошке стране пацијенти су одлично, немају никакве тегобе, надамо се да ће сутра бити отпуштени - рекла је Нешковић.

Директор Института за кардиоваскуларне болести Милован Бојић рекао је да су до сада каротидна обољења лечена тако што је било могуче једним делом ући у лобању, односно мозак, а захваљујући новој методи приступачни су сви делови мозга.

Софка Јовановић, једна од оперисаних пацијената, каже за Тањуг да се после операције анеуризме осећа добро и да ће се већ сутра кад се врати кући вратити својим активностима.

- Оперисана сам јуче, лепо се опорављам, а имам и логопеда који ми помаже да повратим говор, јер споро говорим после операције - каже Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)