ПМС ДЕФИНИТИВНО МОРА ДА СЕ ЛЕЧИ: Професор др Светлана Вујовић о тегобама које жене трпе у заблуди да су оне "нормалне"

И. Ковачић

19. 06. 2021. у 14:33

НИЈЕ нормално да се пред почетак менструације јављају тегобе у виду натечености дојки, нервозе, несанице, болова у мишићима... Жене у репродуктивном периоду које се суочавају са овим тегобама, међу којима су најдраматичније мигрене, епилептични напад, краткотрајно одузимање екстремитета и колапса плућа, требало би да их лече, јер у супротном у познијим годинама искусиће гојазност, хипертензију, дијабетес...

ПМС ДЕФИНИТИВНО МОРА ДА СЕ ЛЕЧИ: Професор др Светлана Вујовић о тегобама које жене трпе у заблуди да су оне нормалне

Светлана Вујовић / Фото Петар Милошевић

Професор др Светлана Вујовић, ендокринолог Универзитетског клиничког центра Србије, члан Светског борда за гинеколошку ендокринологију и оснивач Српског удружења за ендокринологију пола, каже да се предменстроциони синдром у 21. веку успешно лечи јер се сада зна да је за његову појаву одговоран дисбаланс хормона:

- Жене које су у репродуктивном периоду имале изражене симптоме пред почетак крварења обично се после 50. године сусрећу са последицама на крвним судовима, убрзано им се развија атеросклероза, повећава телесна тежина за 10 до 20 килограма, оболевају од повишеног крвног притиска, нередовне менструације узрокују обилно крварење и повећава се ризик да дође до инфаркта и развоја шећерне болести.

* Како жена да зна да ли има предменструациони синдром?

- Предменструациони синдром представља скуп симптома и знакова који се јављају у другој половини циклуса код жена у репродуктивном периоду. Он се дешава женама које имају уредне менструације, значи на 28 дана, плус, минус седам дана. То је период бројних тегоба које почињу већ од 14. дана циклуса и трају све до менструације. Предменструациони синдром може да буде лак, средњи, средње тежак и тежак.

* Који су најчешћи симптоми ПМС?

- Симптоми ПМС могу да буду психолошки и физички. Психолошки су нервоза, раздражљивост, депресивност, несаница, плачљивост, лошија концентрација, психичке тегобе... Ако се ови знаци јављају само пред менструацију то је довољан сигнал да би требало посумњати на ПМС, јер у противном ови симптоми би били стални. Од телесних тегоба јављају се надутост трбуха, отеченост на разним местима тела, напетост и болност дојки и добијање на тежини, чак до два-три килограма. Ови симптоми могу да буду и много израженији, када жена има јаке нападе мигрене, епи-напад или долази до пнеумоторакса односно колапса плућа. У литератури су описивани и примери жена које су у овом периоду имале и сужење свести и чиниле чак и убиства у том стању. Дакле, није једноставно да се живи са овим тегобама. Жена због ПМС не може да буде ни добра сексуална партнерка, ни мајка, нити да одговори захтевима посла.

* Да ли је реално да се очекује да пред менструацију нема никаквих тегоба?

- Многи лекари би и дан-данас рекли да је ПМС нормално стање и да жена ако има овулацију, значи да је здрава и да може да затрудни. Не региструје се какав је њен квалитет живота. Значи, ниједна жена не би требало да има ниједан симптом пред менструацију, а ако га има, то је знак хормонског дисбаланса. То значи, да кад уђе у менопаузу има повећан ризик да развије бројна патолошка стања, а да је лечила ПМС могла би да живи потпуно нормално. Ако неко осећа ове тегобе под хитно би требало да се јави ендокринологу који се најуже бави хормонским дисбалансом.

* Који хормон је одговоран за предменструациони синдром?

- То није увек поремећај у лучењу једног хормона, јер обично се ради о више њих. Наш задатак је да код конкретне пацијенткиње увидимо који хормон или хормони су одговорни. Затим је неопходно да пратимо динамику промена у хормонима, јер није исти 14. дан циклуса, 21, 24, или непосредно пред менструацију.

* Како се спроводи лечење?

- Анализа хормона се ради из крви и потребно је извадити крв неколико пута у различитим данима циклуса. Често се уз то ради и тест оралног оптерећења глукозом, чиме се утврђује како реагује инсулин, јер он је хормон који се меша у бројне процесе. Тек тада се закључује да ли је за ПМС одговоран стрес хормон пролактин или стрес хормон кортизол или инсулин, или су промењени односи између два главна женска хормона - естрадиола и прогестероина. Терапија, затим, има за циљ само да регулише утврђени хормонални дисбаланс и жена више нема никакав ПМС симптом. Дакле, прилично је једноставно и нема разлога да се трпи и да се живи у заблуди да ПМС тегобе може да отклони медитација, шетња, топао чај за умирење...

* Осим ендокринолога, да ли је потребан и преглед гинеколога?

- Јесте, неопходан је и гинеколошки преглед са ултразвуком као и ултразвук дојки. Јер, сада поуздано знамо да исти хормонски дисбаланс који узрокује ПМС доводи и до појаве цисти у дојкама. Многи лекари сматрају да је нормално да жене имају цисте у дојкама, јер оне нису малигне. Међутим, појава једне цисте у дојци, а да не кажем више њих, дефинитивно је знак хормонског дисбаланса. Тако, да све жене које имају ПМС имају и цисте у дојкама. Да би их излечиле морају да лече узрок, а не последицу.

* Да ли је лечење ПМС доживотно?

- Није. Све зависи од одговора теле у извесном тренутку. Зато су неопходне контроле на шест месеци да би се пратило стање. Иначе у лечењу ПМС подједнако су важне и здраве животне навике - редован сан, разноврсна и избалансирана исхрана, нормална телесна тежина, физичка активност...

КАТЕДРА

* ИМАМО ли довољно лекара који су специјализовани да лече ПМС?

- Немамо, нажалост. Зато се залажем да се на Медицинском факултету у Београду оснује катедра за ендокринологију пола, где би се лекари разних специјалности усавршавали за примену хормонске терапије.

ПОСТПОРОЂАЈНА ДЕПРЕСИЈА

* ДА ли ПМС омета трудноћу?

- Не, жене које имају ПМС обично имају нормалну овулацију односно сазревање јајне ћелије. Међутим, примећено је да оне са ПМС када се породе чешће оболевају од постпорођајне депресије. Њу би требало лечити хормонима, а не антидепресивима, јер она је узрокована хормонским дисбалансом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)