НЕВРЕМЕ, ПЉУСКОВИ И ТОПЛОТНИ УДАР: Временска прогноза за седам дана показује да нас чека прави ролеркостер

Novosti online

17. 06. 2021. у 12:39

ТОПЛО , топло, врело, киша, олуја, топло, топло, врело - овако изгледа временска прогноза за наредних седам дана.

НЕВРЕМЕ, ПЉУСКОВИ И ТОПЛОТНИ УДАР: Временска прогноза за седам дана показује да нас чека прави ролеркостер

Фото: Архива Новости/Принтскрин

Након неколико изразито топлих дана, где ће температура ићи чак изнад 35 степени Целзијуса у појединим деловима Србије, очекује нас краткотрајно захлађење, праћено олујом и падавинама, односно, временска клацкалица из које ћемо ићи из крајности у крајност - од жеге до бежања од кише.

Овакву предикцију, поделио је на свом Фејсбук налогу, Марко Чубрило, професор и метеоролог из Новог Сада.

Временски ролокостер

Како је навео, у наредним данима температура на западу региона ће ићи постепено све више, док ће на истоку владати нестабилно време. Нетипичне тропске температуре, макар за овај део године, почеће са почетком идуће недеље, да би их после само неколико дана, смениле падавине праћене олујом.

Како је навео у објави, освежење можемо да очекујемо тек после 26. јуна, и то у два наврата.

Од данас улазимо у прави летњи режим, који, како за сада делује неће тако брзо попустити.

Данас претежно сунчано и топлије, али због постојања висинског циклона над Бугарском над истоком и североистоком региона после подне може бити ређе појаве пљускова. Ретких пљускова уз јачи развој дневне облачности може бити и над Динаридима. Ветар слаб, а дневни максимум од +24 на истоку до око +31 на западу региона.

Наредних дана даље отопљење, али ће сутра и у суботу анад источним југоисточним и понегде североисточним пределима региона уз јак развој дневне облачносит бити услова за грмљавинске пљускове, посебно у суботу када понгде и то углавном над источном и средишњом Србијом може бити и локалних непогода.

Олујни ветрови и пљускови

Ветар ће углавном бити слаб, осим у зони пљускова где ће на кратко бити олујан источни или североисточни. На средишњим пределима претрежно сунчано уз ретке пљускове, а на западу суво и врло топло.

До недеље на западу региона максимуми ће достизати и око +35 степени Целзијуса, док ће се уз мало свежије североисточни струјање над истоком региона и даље држати око +27 степени Целзијуса.

Са порастом температуре у нижим слојевима атмосфере ствара се велики дисбаланс између нижих и виших слојева те то условљава велику латентну нестабилност атмосфере,а то се огледа и по индеxу нестабилности који ће већ у суботу понегде бити веома висок.

Ризик од топлотних удара

Почетком следеће недеље слабљењем висинског циклона веома топао ваздух захвата цео регион и у уторак ће максимуми угланвом бити између +32 и +26 степени Целзијуса, што ће уз врло висок положај сунца на хоризонту доносити велик ризик од топлотног удара. Свежије на планинама и уз само обалу Јадрана.

У уторак после после и у ноћи ка среди са премештањем слабог, хладног, фронта треба очекивати јаку дестабилизацију атмосфере уз грмљавинске пљускове и локалне временске непогоде.

Према садашњим прорачунима висине индеxа нестабилности су јако забрињавајући, у колико фронт успе да пребаци довољно влаге преко Алпа биће јаких олуја.

Временска прогноза за наредну недељу

У другом делу следеће недеље мало свежије али даље топло и спарно уз локалне пљускове са грмљавином, посебно око средине следеће недеље. Ветар ће окренути на северозападни и у зони пљускова може бити јак.

Дневни максимум и даље висок али у границама просека за овај део године и највероватније од +25 до +30 степени Целзијуса.

Око 26.06. би вероватно поново барем на кратко постало екстремно топло, док је пред сам крај овог и почетком следећег месеца могуће још једно, пролазно, освежење. Сумирано, топло лето долази и не планира да нас тако брзо напусти. Ипак, биће и даље локалних нестабилности.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)