НАЈТЕЖИ ПАЦИЈЕНТ ИМА САМО 30 ГОДИНА - Докторка Аџић Вукичевић: Бројке су релативне и могу се лако променити

Novosti online

17. 06. 2021. у 08:53

ДИРЕКТОРКА Ковид болнице у Батајници докторка Татјана Аџић Вукичевић каже за РТС да иако је тренутно најмањи број хоспитализованих икада у тој здравственој установи, бројке су нешто што је релативно и могу се лако променити.

НАЈТЕЖИ ПАЦИЈЕНТ ИМА САМО 30 ГОДИНА - Докторка Аџић Вукичевић: Бројке су релативне и могу се лако променити

Фото Танјуг

Докторка Татјана Аџић Вукичевић је навела да је тренутно повољна епидемиолошка ситуација, као и да бројеви падају из дана у дан.

- Ово је најмањи број хоспитализованих икада у нашој болници, од ових 75 болесника 60 се налази у јединицама полуинтензивног лечења, 15 у јединицама интензивног лечења, а интубирана су три болесника- додаје Аџић Вукичевићева.

- Бројке – то је нешто што је релативно и што се може променити из дана у дан, из сата у сат и то је нешто што нас не може толико довољно охрабрити, већ нас јачати у нашим намерама како да се боримо и шта да чинимо у вези са овом инфекцијом- наглашава докторка.

Указала је да већина пацијената не зна где се заразила, а нико од њих ко тренутно лежи у болници у Батајници није вакцинисан.

- Различитих су старосних група и полова. Тренутно наш најтежи пацијент је 1991. годиште, има само 30 година, и то је неко за кога смо се борили осам претходних дана да га не ставимо на респиратор и то смо морали да урадимо у недељу увече, јер он више није имао снаге да дише- навела је Аџић Вукичевићева.

Истакла је да је он претходно био здрав момак, без иједне придружене болести.

Све више пацијената се жали на последице ковида, а докторка каже да дневно на Клиници за пуломологију прегледају од 50 до 70 људи.

- Јављају се различитим симптомима – кратак дах, осећај недостатка ваздуха, изразито замарање. Половина њих је пост ковид компликацијама и најчешће виђамо фиброзе плућа, болесник после ковида треба још дуго времена да буде под будним оком пулмолога да му се олакша његово дисање- навела је докторка.

Поред тога, како каже, често се жале и на недостатак кисеоника и да један број пацијената и по изласку из болнице мора да примају кисеоничку терапију.

- На крају то су и емболије плућа и тромбозе горњих и доњих екстримитета, као и изливи у плућној марамици- каже Аџић Вукичевићева.

За крај, поручила је грађанима да имају прилику да се вакцинишу и да треба да је искористе.

- Никоме од нас не треба да буде тешко када уђемо у неки маркет, тржни центар, ресторан или неки други затворен простор да носимо маску, јер ћемо на тај начин успорити и умртвити вирус, а и сама вакцина ће томе помоћи да коначно се вратимо у нормалне животне токове- закључила је Аџић Вукичевићева.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)