МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАЊЕ: Две девојке из Србије добитнице награде "Млада храброст"

Новости онлајн

16. 06. 2021. у 22:15

АКАДЕМИЈА Раул Валенберг, у сарадњи са Шведским институтом и амбасадама Шведске први пут награђује осам храбрих младих људи међународним признањем Млада храброст. Победници долазе из Француске, Србије, Шпаније и Мађарске и сви су показали изузетне доказе моралне храбрости и хуманости.

МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАЊЕ: Две девојке из Србије добитнице награде Млада храброст

Фото: Новости

Награда Млада храброст је неполитичко признање које има за циљ да истакне акције моралне храбрости младих људи. Овогодишњи добитници изабрани су међу предлозима јавних и локалних организација у пилот земљама које су учествовале- Француска, Србија, Шпанија и Мађарска. Амбасаде Шведске у четири земље разматрале су номинације, након чега је шведски жири одабрао осам младих људи који су својим храбрим понашањем допринели хуманијем друштву.

Фото: Новости

Међу осам добитника награде су и две осамнаестогодишње девојке из Србије, Марија Брлетић и Милица Јовановић. Прилика да млади из Србије учествују у овој значајној награди резултат је вишегодишње сарадње између амбасаде Шведске и Ц-31 Центра за развој културе дечјих права у области промоције активне улоге младих у грађењу демократског друштва. Током претходних година реализовани су пројекти ”Цубе – свако може да учини промену” и ”Раул Валенберг - Буди носилац промене” у којима је учествовало више од 350 ученика и наставника основних и средњих школа из шест градова у Србији.

- Жири је почаствован што је добио задатак да номинује прве добитнике награде Млада храброст. Стандард међународних номинација је био импресивно висок и било је право задовољство учествовати у раду жирија - рекао је фудбалер и члан жирија Џилоан Хамад.

Марија Брлетић од своје 15 године улаже велике напоре у организацију хуманитарних акција за децу којима је потребно лечење у иностранству или медицинска нега, а нарочито за децу из осетљивих и дискриминисаних породица. Она је обезбедила финансијску подршку организовањем донаторских догађаја.

Фото: Новости

Марија Брлетић

Фото: Новости

Милица Јовановић

Милица Јовановић је показала саосећајност и грађанску храброст у критичној ситуацији. Као ученица медицинске школе, она добро зна да људе који су доживели удес не треба померати. Након што је била сведок удеса, спречила је да се повређени мушкарац премести. Особље хитне помоћи касније је потвдило да је њена интервенција утицала на то да не остане парализован. Милица сада волонтира у Ковид амбулантама.

Због рестрикција изазваних короном, међународни добитници признања учествоваће онлајн током званичне церемоније у Стокхолму 27. августа. То је Дан Раула Валенберга, национални дан једнаких права и грађанске храбрости и први национални дан у Шведској који је установљен у част и сећање на једног грађанина.

Добитници признања деловаће као ”Амбасадори Младе храбрости” и учествоваће у активностима и семинарима о грађанској храбрости, људским правима и демократији у организацији амбасада Шведске.

Чланови жирија били су: педагог и писац Венди Франсис, фудбалер Џилоан Хамад, предузимачица и оснивачица годишње гала вечери која награђује наставнике Беата Кул, оснивач организације против породичног насиља Петер Рунг и уметник Оскар Зиа.

Остали добитници међународног признања Млада храброст су:

Браћа из Француске Виктор (15) и Чарлс Делифер (17) који су финансирали ”Хуман Уните Пројецт” за помоћ људима у невољи. Организација је, између осталог, прикупила новац за роботе да би деци оболелој од леукемије олакшали комуникацију са спољашњим светом, а прикупили су и средства за школовање осам младих либанских студената погођених короном у Бејруту.

Виктор Жардер (16) из Француске успешно се иновативно борио против болести током пандемије. Када се потхрањеност повећала, Виктор је креирао упитник за децу у опасној зони о њиховим потребама. На основу одговора произвео је едукативни материјал за школе и цивилно друштво са фокусом на здрављу и бризи о храни.

Деветнаестогодишња Богларка Кочиш из Мађарске подигла је глас када су њени вршњаци почели да користе увредљив језик и подржавају теорије завере. Написала је есеј о говору мржње и последицама које носи, што је довело до дискусије у школи и сада се њени вршњаци једни према другима односе са више поштовања.

Борбала Босо (17) из Мађарске активна је чланица Амнестy Интернатионал и ангажује се против сексуалног узнемиравања међу младима, залаже се за права ЛГБТQ особа и родну равноправност. Она сматра да је само по себи разумљиво да сви људи имају једнака права и могућности, без обзира на пол, расу или народност.

Сара Моралес Гарсија (17) из Шпаније учествује у неколико друштвених пројеката, од којих један „Акција за осмехе“ има за циљ да обрадује децу на палијативној нези. У пројекту „Од породице породици“ она прикупља храну за осетљиве породице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)