НЕЋУ ВИШЕ ПРЕДАВАТИ: Проф. Ненад Прокић тврди да није узнемиравао студенткиње, каже да је у питању хајка

Д. МАТОВИЋ

17. 06. 2021. у 08:00

У ПИТАЊУ је осветничка кампања. Уосталом, ја више и не предајем на Факултету драмских уметности, школска година је завршена и после лета званично одлазим у пензију. То сам најавио пре целог овог случаја.

НЕЋУ ВИШЕ ПРЕДАВАТИ: Проф. Ненад Прокић тврди да није узнемиравао студенткиње, каже да је у питању хајка

Архива

Овако, за "Новости", професор драматургије Ненад Прокић (1954) коментарише саопштење Студентског парламента ФДУ у коме се тврди да је Наставно-уметничко-научно веће овог факултета установило да је он прекршио етички кодекс и правила понашања. Наиме, Етичка комисија ФДУ реаговала је на пет пријава за сексуално узнемиравање од стране Прокића које се односе на период од 1997. до 2020, али је само једна могла бити процесуирана, јер се тиче актуелне студенткиње.

Професор, за наш лист, пак, каже да је "реч о старим пријавама а не новим, као што изгледа из објављеног текста".

- Наставно-уметничко веће је одлучило да се не примењују никакве санкције према мени - тврди. - Организатори хајке су тиме незадовољни и инструментализују студенте, износећи оптужбе из пријава које нису процесуиране, па према томе ни мени предочене. Притом их користе као да су чињенице.

Када је пре два месеца обелодањено да постоји пет пријава против професора Прокића за сексуално узнемиравање, он је у изјави медијима то демантовао. Казао је да је реч о пријави "због оцене" једне бивше студенткиње којој је "грешком послао фотографије са плаже, али да оне нису непримерене".

Студентски парламент у свом саопштењу наводи да у пријавама стоји да је Прокић "слао непримерене фотографије и поруке са сексуалним конотацијама обично пред излазак на дипломски испит на ком је био ментор, упућивао телефонске позиве са предлогом за виђање, позвао студенткињу у стан на вечеру, на ходнику хватао девојке око струка и слично. Такође, у пријавама стоји и да је студенткиње на часовима "додиривао по леђима и затезао им задњи део брусхалтера".

НИЈЕ ЈЕДИНИ СЛУЧАЈ НА ФДУ?

ДОКАЗ да је хајка је то што је само моје име процурило, а не и других професора - каже Прокић. Он није навео на кога од колега мисли и на које тачно сумње, или прекршаје етичког кодекса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)