ПРОФЕСОР КОЧОВИЋ ДАО ОДГОВОР НА НАЈВАЖНИЈЕ ПИТАЊЕ: Шта је потребно да се прогласи крај пандемије вируса корона?

Новости онлајн

16. 06. 2021. у 17:53

ПРОФЕСОР Кочовић је рекао да је прошле године испитивао девет телевизијских екипа о томе колико мисле да смо у епидемији.

ПРОФЕСОР КОЧОВИЋ ДАО ОДГОВОР НА НАЈВАЖНИЈЕ ПИТАЊЕ: Шта је потребно да се прогласи крај пандемије вируса корона?

Фото: Јутјуб/Принтскрин

- Треба нам 28 дана без иједног зараженог да би прогласили крај епидемије, то је тешко постићи, али повољна ситуација се може очекивати почетком октобра, рекао проф. др Петар Кочовић, професор Информацијоних технологија.

Професор Кочовић је рекао да је прошле године испитивао девет телевизијских екипа о томе колико мисле да смо у епидемији, да је добио податке и да је на основу формуле израчунао да ће епидемија да буде завршена између 8. марта и 1. октобра.

– Питање међутим није у односу на то да будемо на нули, јер нам за то треба 28 дана без зараженог, али свакако да је октобар неки параметар за приближавање крају епидемије – рекао је др Кочовић.

Како каже, у Европи пада број заражених, сем у три државе.

– У Великој Британији, Португалији и Русији и даље има велики број заражених. У осталим земљама то полагано пада, у Србији је он ублажио, али и даље опада – рекао је др Кочовић.

Фото: Принтскрин/Пинк

Како каже, земље са јужне хемисфере су у проблем, тамо додаје све земље бележе раст.

– До јесени ћемо имати преко 40 посто вакцинисаних другом дозом, тако да не очекујем снажан талас код нас у том периоду. Може да се деси да после пада, који ће бити до 15. јула, да почнемо да растемо, али не нешто претерано – рекао је др Кочовић.

Додаје да се са већом облачношћу повећава број заражених.

Др Оливера Остојић, начелница Дечије клинике КБЦ “Драгиша Мишовић” је рекла да је ситуација са корона вирусом сасвим пристојна у последњих петнаестак дана, у којима су имали, како каже, тек спорадично прегледе, а скоро да нема новозаражених.

– Иако гледамо на тај део педијатријске популације, у добром смо стању и немамо нових случајева у већем броју. Бројке су нам добре – рекла је др Остојић.

Како каже, када је вакцинација у питању, и ту добро стојимо и додаје да прво треба да се вакцинишу родитељи младе деце, до 12 година.

– Немамо начин вакцинације те деце, па је превентива да се њихови родитељи вакцинишу. Морамо их некако заштитити, и сматрам да је то добар начин – рекла је др Остојић.

Како каже, вакцинација деце од 16 година је већ почела и додаје да је то јако добро.

– Педијатри подржавају, јер су најтежи, хронични пацијенти били управо од 16 година на горе. Посебно су били ризични гојазни млади – рекла је др Остојић, и додаје да је Фајзер одобрио вакцину од 12 година, да остаје још неке референтне институције да то потврде и да ће се ускоро знати да ли ће почети и вакцинација тог узраста.

Како каже, такође се испитује тренутно и Синофарм вакцина за узраст од 3 године.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)