ПОСЛЕ 13 ГОДИНА ДОБИО ИМЕ: Невероватна судбина дечака из Дољевца који није могао у школу, ни код лекара

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

16. 06. 2021. у 17:32

ТРИНАЕСТ година пошто је рођен, дечак из Дољевца, иначе дијабетичар, коначно је добио име и право на здравствену заштиту!

ПОСЛЕ 13 ГОДИНА ДОБИО ИМЕ: Невероватна судбина дечака из Дољевца који није могао у школу, ни код лекара

Фото: Депозитфотос

После силних месеци ангажовања организације Праксис, Центар за социјални рад у овом месту поступио је тек након контроле омбудсмана, па малишан који живи са браћом и сестрама јер су их родитељи напустили, сада може успешно да се лечи!

Случај дечака који од рођења није имао лично име екипа Праксиса открила је прошле године, приликом теренске посете. Родитељи су пропустили да му у законском року одреде име, а ни отац није признао очинство.

Пошто су родитељи отишли у иностранство, бригу о дечаку и његовој браћи и сестри преузели су баба и деда, а по њиховој смрти, деца су више месеци у Дољевцу живела сама, док се из иностранства није вратио отац. Дечакова мајка је пре више година напустила породицу. Дечак сада живи са браћом, од којих су двојица пунолетна.

- У оваквим ситуацијама, центар за социјални рад дужан је да предузме мере како би се регулисао лични статус детета и омогућио приступ основним правима - кажу у Праксису. - Орган старатељства је био дужан да спроведе поступак и донесе одлуку о одређивању личног имена детета као и да потом одреди старатеља како би се регулисао дечаков лични статус, а посебно пријава на здравствено осигурање.

Уз помоћ Праксиса Центру за социјални рад у Дољевцу поднет је захтев за одређивање имена. Пошто није добијен одговор, уследила је преписка и телефонски разговори са надлежнима у Центру, у којима им је предочено да Породични закон налаже органу старатељства да одреди лично име детета у оваквим случајевима. Дечаку су, због непоседовања докумената, ускраћена основна права, а посебно право на здравствену заштиту и образовање.

Представници центра прво су тврдили да није могуће одредити лично име детета без учешћа родитеља, а после ургенције да нису у могућности да спроведу поступак јер мајка детета живи у Немачкој и не поседује важећу личну карту.

- Центар је дужан да сваком детету одреди име, уколико оно није одређено у законском року, без обзира на било које околности, па и на то да ли мајка може да учествује у поступку. Право на упис у матичну књигу рођених и на лично име сваком детету гарантују Устав, Породични закон, Међународни пакт о грађанским и политичким правима и Конвенција о правима детета - упозоравају у Праксису.

У међувремену су, како кажу у овој организацији, и дечакова старија браћа одлазила у Центар, али им је запрећено да ће дечака сместити у хранитељску породицу, па су престали да им се обраћају.

Дечаку је прошле године дијагностификован дијабетес. Педијатар Дома здравља у Дољевцу пристао је да га прегледа, иако дете није имало здравствену књижицу. Анализом крви је утврђен вишеструко повишен ниво шећера, због чега је дечак хитно превезен у Клинички центар Ниш, где су испрва одбили да га приме због немаања здравствене књижице. Пошто се налазио у тешком здравственом стању, на крају је ипак примљен.

После отпуста, пошто није имао извод из матичне књиге рођених, ни здравствену књижицу, малишан није могао да оде на преглед код ендокринолога. Сва медицинска средства и потрошни материјал неопходан за контролу нивоа шећера у крви морали су да купују јер није био здравствено осигуран. За то није било увек новца.

Због озбиљности ситуације и пропуста у раду центра за социјални рад, Праксис се обратио Заштитнику грађана. УНХЦР и Заштитник грађана су, заједно са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, потписници Споразума о разумевању, чији је циљ решавање преосталих проблема са којима се суочавају особе без личних докумената. Тако је после деветомесечних Праксисових мука, Заштитник грађана спровео контролу законитости поступања центра за социјални рад, па је овај орган старатељства коначно покренуо поступак за одређивање личног имена.

Центар у Дољевцу је донео решење којим је дечаку одређено име, он је добио ЈМБГ-а и упис држављанства у матичној служби у Нишу. Са овим документима он напокон може да оствари право на здравствено осигурање које му је преко потребно.

- Иако је овај случај коначно успешно решен, он показује да је у пракси потребно још доста радити на јачању капацитета и сензитибилитета службеника о посебном положају и потребама лица из маргинализованих група, како би сви грађани под једнаким условима, без дискриминације, могли да приступе основним правима - закључују у Праксису.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)