ВЕЛИКА ПРОМЕНА ЖИВОТА У СРБИЈИ КРОЗ ПЕТ МЕРА: Како ће изгледати матуре, екскурзије, свадбе и изласци?

Новости онлајн

15. 06. 2021. у 21:03

КРИЗНИ штаб за борбу против корона вируса донео је јуче низ одлука које би Влада Србије сутра требало да усвоји.

ВЕЛИКА ПРОМЕНА ЖИВОТА У СРБИЈИ КРОЗ ПЕТ МЕРА: Како ће изгледати матуре, екскурзије, свадбе и изласци?

Фото: Б. Дабић

Дозвољене су матуре, Министарство просвете, науке и технолошког развоја препоручило је и да се дозволе екскурзије, али само у земљи, продужено је радно време угоститељских објеката, из којих ће се чути музика, дозвољено је окупљање људи, али и нормално радно време продавница. Све то уз поштовање епидемиолошких мера - ношења маски и држања дистанце. 

Матурске вечери

Дуго очекивана одлука о одржавању матура добила је зелено светло. Прослава завршетка основног и средњег образовања је дозвољена, уз поштовање епидемиолошких мера, и на месту где се прославља не сме да буде више од 500 особа.

Како је данас подсетило Министарство просвете, оне могу да се организују у школи или у установама из области културе и спорта, у договору са јединицом локалне самоуправе.

И старији матуранти, тачније ученици завршних разреда средњих школа, матурске вечери осим у школи, могу да организују и у установама из области културе и спорта, а дозвољено је и у угоститељским објектима уколико постоји сагласност родитеља и законских заступника.

- Прославе матуре и матурских свечаности су дозвољене, али у затвореном простору не може да се окупља више од 500 људи. Ако је објекат могао да прими више од 1.000, може да прими 500, дакле попуњеност мора да буде 50 одсто капацитета - навео је јуче покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Екскурзије 

Зелено светло би требало да добију и екскурзије и наставе у природи. Оне могу да се реализују од сутра, тачније од дана доношења одлуке на седници Владе Србије, која је планирана за среду 16. јун.

Надлежно Министарство просвете, науке и телекомуникација препоручило је организацију екскурзија и наставе у природи и са мањим процентом ученика од прописаног, не мање од 50 одсто.

Препорука је да се приликом планирања и реализације екскурзије и наставе у природи предност да ученицима четвртог и осмог разреда основне школе и завршним разредима средње школе, али се истиче да екскурзије ученика завршних разреда средњих школа не смеју бити организоване у иностранству, већ само у Србији. 

Потребно је да се поштују све мере безбедности и заштите у складу са препоруком надлежних органа и институција које су на снази у време реализације. Такође, неопходно је да школа донесе измене одговарајућих школских докумената и усклади термине, објекте и дестинације реализације екскурзија и наставе у природи.

Изласци

Ако сутра Влада усвоји све одлуке штаба, излазићемо дуже, и уживаћемо у музици. Одлучено је да угоститељски објекти у затвореном могу да раде до 1 сат иза поноћи, док отворени део нема ограничено радно време.

- У овим објектима од сада је дозвољена и музика, што је додатна релаксација - рекао је др Гојковић.

Свадбе и окупљања

Одлука о одржавању свадби још није донета, али дозвољено је окупљање људи. Биће могуће окупљање до 500 људи у затвореном простору.

- Молимо људе да се, пре но што оду на прославу, вакцинишу, како би сачували и себе, и људе у свом окружењу - апеловао је покрајински секретар.

Очекује се да коначна одлука о свадбама буде донета на следећој седници Кризног штаба, иако су сви већ свесни да се оне одржавају. С обзиром на дозвољен број окупљања, и на њима би требало да буде дозвољено окупљање до 500 људи.

Иначе, по ранијем предлогу о организовању свадби, препорука је да се избегава грљење и љубљење са младенцима.

Наиме, од организатора догађаја се очекује тако да води рачуна и о размаку међу људима и столовима, али и о њиховом понашању: размак између столова од најмање два метра, за столом не може седети више од 5 особа, уколико не постоје столови и столице дозвољено је једно лице на 9 квадрата, видно означити макисмално дозвољен број људи, дистанца од најмање два метра приликом уласка у објекат, укидање подијума за игру, баријера од плексигласа између музичког оркестра и публике, избегавање честитања, грљења и љубљења, онемогућити шведски сто и омогућити послужење за столом.

Потребно је обезбедити све епидемиолошко хигијенске мера, али и да се обавезно чувају спискова званица и то у року од најмање 30 дана.

Куповина

Продавнице, односно малопродајне радње моћи да раде своје редовно радно време. Неће више бити ограничене на рад до 22 сата. 

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)