ЧЕКАЈУ НАС ПАКЛЕНИ ДАНИ И НОЋИ: Временска прогноза за јун - ускоро нам стижу високе температуре

Новости онлине

15. 06. 2021. у 10:00

ПОСЛЕ врло хладног почетка недеље, средина доноси отопљење и температуре око просека, док према крају недеље и за следећи викенд може бити екстремно топло - каже Марко Чубрило.

ЧЕКАЈУ НАС ПАКЛЕНИ ДАНИ И НОЋИ: Временска прогноза за јун - ускоро нам стижу високе температуре

Фото: Депоситпхотос

Процене метеоролога су да је пред нама, нарочито у већим градовима, изузетно топло време и да ће жива у термометру прелазити 30 степени Целзијусових.

Професор географије, метеоролог Марко Чубрило из Новог Сада, каже да ће температуре наредних дана достизати 32 и 33 степена, али да ипак не треба одмах очекивати тропско време - бар до недеље.

- Ноћи ће постајати све топлије, тако да за викенд у већим градовима може бити и тропских ноћи, када температура не пада испод 20 степени. То ће бити Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ниш, а ван тих градова ноћи неће бити баш толико топле. Прави тропски талас би могао да нам стигне око 25. јуна, дакле следеће седмице - каже за "Блиц" Марко Чубрило.

Временска прогноза до краја јуна

Високе температуре крајем јуна сматра за сада краткотрајним, након чега следи освежење.

- Дефинитивно, од овог четвртка нам долазе летње температуре. Прелазимо на летњи режим са температурама свакако. Ових дана у Србији на истоку у планинском делу биће повремених пљускова. Што се тиче тропског времена, оно не значи да неће бити ниједног облака. Биће шарено, али идемо ка све топлијем времену - наглашава Чубрило.

Прогнозе које је Чубрило претходних дана објавио обистиниле су се у потпуности и, како наводи, још 15. јуна свеже, посебно ноћу, а затим све топлије. Наредних дана можемо очекивати пљускове, али ова појава ће бити ређа и углавном ће се дешавати на планинама.

- Праве летње температуре крећу од сутра, а од 20. јуна и први јак топао талас уз максималне температуре од 35 степени. Око 23. јуна је могуће освежење, али је тај део прогнозе подложан изменама - поручује метеоролог.

Чубрило објашњава да би надолазеће температуре требале да се крећу од 27. до 31. степена и да ће у исто време средњу Европу захватити екстремно јак топао талас који ће подизати максимуме и на преко 35.

- Када преко средње Европе почне премештати хладни фронт врло топло струјање би могло да захвати наш регион и око 22. јуна би максимуми по први пут овог лета и код нас достизали, ако не и прелазили, 35 степени, што је већ прави тропски талас. Сумирано, после врло хладног почетка недеље, средина доноси отопљење и температуре око просека, док према крају недеље и за следећи викенд може бити екстремно топло - каже Марко Чубрило.

Дакле, извесно је да ће сви они који можда већ нису кренули на летовање, крајем ове недеље тражити освежење на градским плажама и базенима. То потврђују и прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода према којима се од петка очекују температуре од преко 30 степени.

Ипак, пре доласка тропског таласа, над брдско-планинским пределима у четвртак после подне доћи ће до локалне дестабилизације атмосфере уз могуће грмљавинске пљускове, посебно над Србијом, севером Црне Горе и истоком Босне и Херцеговине.

Најтоплији дан у Србији

Најтоплији дан у нашој земљи од када се врше метеоролошка мерења, био је 24. јул 2007. године, када су скоро свуда забележене рекордне температуре. Тада је у Смедеревској Паланци измерено 44,9 степени, а у Београду 43,6. Прошле године рекорд је забележен 31. августа, када је у Ћуприји било "само" 36,9 степени Целзијуса.

Најтоплија година у нашој земљи

Најтоплија година за седам деценија метеоролошких мерења у Србији била је 2019, а за њом 2018, 2000. и 2007. За Београд постоје подаци још од 1888, али је та 2019. била најтоплија у престоници у претходних 130 година.

Чак 15 од 20 најтоплијих лета у Србији регистровано је у 21. веку. Најтоплије лето у Београду, али и целој Србији, било је оно из 2012. када је средња температура у престоници износила чак 26,0 степени.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)