ВИСОКЕ ТАКСЕ "РАМПА" ЗА ТУЖБЕ НАТО: За одштетни захтев од 100.000 евра, морају да плате 97.000 динара

Б. Субашић

15. 06. 2021. у 11:21

УКИДАЊЕ високих судских такса или одлагање њиховог плаћања до окончања судског поступка неопходан су предуслов за правну борбу тешко оболелих од последица НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом и породицама преминулих, у процесима против Алијансе.

ВИСОКЕ ТАКСЕ РАМПА ЗА  ТУЖБЕ НАТО: За одштетни захтев од 100.000 евра, морају да плате 97.000 динара

Фото И. Маринковић

Најбоље и најбрже решење ове ситуације је да министар правде донесе одлуку да се од њиховог плаћања ослободе оболели или породице жртава који се одлуче да туже НАТО. Јер, они се због високих такса у Србији тешко одлучују да поднесу тужбе и да траже правду, па се осећају као двоструке жртве, кажу, за "Новости", у међународном тиму адвоката који заступа грађане чије је здравље уништио НАТО.

- Да би грађанин поднео тужбу у којој тражи надокнаду од 100.000 евра, колико ваљда вреди један српски живот, он мора да плати судску таксу од 97.000 динара - каже адвокат Срђан Алексић, зачетник борбе за права жртава осиромашеног уранијума у Србији. - Поређења ради, у Француској се плаћа такса од 20 евра за тужбе којима се тражи надокнада штете до пет милиона евра! Судске таксе су ниске да би правда била доступна свим грађанима, независно од материјалног стања. Код нас, пак, још важи Закон о таксама, које је током несрећних реформи донео бивши режим и њиме увео дискриминацију, да само имућни могу да траже правду.

Богатих међу оболелима од малигних болести нема, јер су, како каже италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља, њихови трошкови лечења и живота веома велики. Он је, заступајући војнике своје земље, први на свету правно доказао узрочно-последичну везу загађења осиромашеним уранијумом и оболевања од карцинома и извојевао правду у 200 судских процеса. Италијански стручњак се учланио у адвокатску комору у Нишу да би директно својим искуством и угледом помагао српским жртвама у споровима против НАТО, али истиче да је неопходан предуслов за правну борбу укидање судских такса, или одлагање њиховог плаћања до окончања поступка.

- Није реално да у Србији неко ко је оболео од канцера, а таквих је највише међу онима са ниским примањима, плаћа таксу која је већа од плате највиших официра - каже Тартаља. - У Италији је било идентично. Врло мали број жртава се упуштао у судске процесе док држава није укинула таксе на тужбе оболелих од последица излагања осиромашеном уранијуму. Тек тада се показало колики је број његових жртава.

Адвокат Алексић је у јануару, Вишем суду у Београду, поднео прву тужбу, уз плаћање високе таксе, против НАТО заступајући српског официра који је добио карцином меких ткива боравећи на подручју загађеном осиромашеним уранијумом. Грађанском већу Вишег суда је истовремено поднео предлог да се такве тужбе убудуће ослободе плаћања такса. Идентичан захтев је поновио и у марту.

- Добио сам одговор у коме је писало да је по Закону о таксама ослобађање такса могуће одлуком судећег судије, али то се своди на исто јер се људи плаше ризика, да ослобађање од високих такса зависи од нечије тренутне воље и расположења - каже Алексић. - По закону о таксама, њих не морају плаћају само социјално угрожени, они који немају прихода због чега им је живот угрожен. Али, оболели од рака су у истој ситуацији, њихов живот је најмању руку једнако угрожен. Сматрам да је најбоље и најбрже решење ове ситуације да министар правде донесе одлуку да се плаћања таксе ослободе сви оболели од малигних болести који туже НАТО. За то није потребна ни одлука Скупштине, ни Владе, то је у надлежности министра.

Фото Архива

Анђело Тартаља

ОДБРАНА ПРАВА НА ЖИВОТ

АДВОКАТ Тартаља је добио 181 судски процес заступајући војнике своје земље који су оболели од карцинома, боравећи по неколико месеци у мисији Кфора на Косову и Метохији.

- Србија је много већи и озбиљнији случај. Вама је земља бомбардована и огроман број људи је изложен последицама у много дужем временском периоду. Држава мора да стане иза својих грађана који су страдали од осиромашеног уранијума, она је обавезна да брани право на живот - каже адвокат Анђело Тартаља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)