ТУЖБА НА РОДНО ОСЕТЉИВОМ ЈЕЗИКУ: Адвокат Миленко Радић пресавио табак против Владе

Љ. Б.

15. 06. 2021. у 09:11

АДВОКАТ Миленко Радић поднео је Вишем суду у Београду тужбу против Владе Србије због тога што му није доставила јавно доступне информације у вези са Законом о родној равноправности и Законом о забрани дискриминације.

ТУЖБА НА РОДНО ОСЕТЉИВОМ ЈЕЗИКУ: Адвокат Миленко Радић пресавио табак против Владе

Миленко Радић / Фото Танјуг

Тужба је, како наводе у овој адвокатској канцеларији, поднета на "родно осетљивом језику", сагласно Закону о родној равноправности, Истанбулској конвенцији и Закону о забрани дискриминације.

- Разлог за подношење тужбе је тај што од Владе нисам добио информацију и одговор на питање да ли доношење поменутих закона представља обавезу Србије према ЕУ или неком другом. Уколико се ради о некој обавези, затражио сам да ми Влада достави акт којим је Србија преузела ту обавезу са утврђеним роковима - каже Радић за наш лист. - Тужбу сам поднео "родно опредељен" као "заштитник српског језика и правне сигурности", на "родно сензитивном језику", који мора да се примењује од 1. јуна, како прописује Закон о родној равноправности, иако нико не зна како гласи овај језик. Употребом појмова које не познаје наш Устав: "род", "родно осетљив језик" и "родно сензитивни језик", и то под претњом кажњавања, тужба има за циљ да принуди Владу да још једанпут провери оправданост и основаност наведених појмова.

Од Вишег суда се, наглашава овај адвокат, зато тражи да спроведе поступак, изведе предложене доказе и донесе Пресуду којом ће утврдити да је Влада поступала незаконито, да обавеже Владу да у року од пет радних дана достави тражене одговоре, да о своме трошку јавно објави пресуду и накнади настале трошкове у року од 15 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)