ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ ЋЕМО ПРИМАТИ ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ? Министар Лончар - Мислим да идемо ка томе да буде као за сезонски грип

Танјуг

14. 06. 2021. у 13:28

ТРЕНУТНО доступна истраживања која се раде у земљама где је вакцинисан највећи број људи указују на то да постоје два могућа модела за примање треће дозе вакцине против вируса корона, рекао је данас министар здравља Златибор Лончар.

ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ ЋЕМО ПРИМАТИ ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ? Министар Лончар - Мислим да идемо ка томе да буде као за сезонски грип

Фото: Танјуг

На питање како ће се и када примити трећа доза, Лончар објашњава да ће се, у односу на то шта испитивања покажу, трећа доза примити од девет до 12 месеци после друге дозе, или ће се после годину дана поново примити две дозе.

Министар указује на то да велики број земаља, а пре свега произвођачи вакцина, тренутно раде испитивања која се тичу имуног одговора на вакцину, па самим тим и потребе за трећом дозом.

- То нису дефинитивни резултати, за то испитивање потребно је време да би се сагледали и имуни одговор и антитела, те када је прави моменат за следећу дозу. Мислим да идемо ка томе да буде као вакцина за сезонски грип када ће морати минимум једном годишње да се прими - истакао је Лончар.

Он је поручио да ће победа над пандемијом доћи онда када се вакцинише довољан број људи, те да све зависи од брзине имунизације.

На питање колико је реално очекивати нови талас на јесен, Лончар каже да не треба лицитирати и опустити се током лета јер нас је, како каже, корона научила да је непредвидива.

- Морамо да схватимо да се корона понаша како јој ми дозволимо и колико јој простора остављамо да се шири. Најбитније је то да ако се што више људи вакцинише у што краћем року, ми тада вирусу задајемо ударац да се не преноси и да нема простора да мутира правећи нове сојеве и проблеме - објаснио је министар.

Упитан да ли и стручњаци у Србији раде истраживања око ефикасности вакцина, Лончар наводи да се и у нашој земљи, сходно капацитетима и могућностима, раде сва испитивања везана за вакцине које су доступне у Србији.

- Постоје катедре на Медицинском факултету, Инситуту за јавно здравље, те неке дуге установе које се тиме баве. Ми као озбиљна држава са врхунским научницима смо улагали у те катедре, људе и институте и сада се доказало да смо били у праву јер ћемо захваљући њима имати српске резултате истраживања - поручио је он.

Каже да Србија не може да изађе са резултатима пре земаља које су вакцине производиле, али указује на то да ће, невезано за њихове анализе, Србија урадити и своје комплетно истраживање.

- Вероваћемо свим испитивањима која буду утемељена на стручним доказима и чињеницама, али ми радимо и своја истраживања и мислим да је то одговорна политика државе - истакао је Лончар.

Министар поручује да су српски научници признати широм света, те да учествују у глобалном истраживању у вези са пандемијом, те указао на то да Европа рачуна на анализе урађене у Србији.

- Ова криза је показала како је Србија одреаговала и какве су оцене из света и Европе и наравно да Европа рачуна на наше анализе, али не иде нико наш у Европу или САД већ их радимо овде а онда се то преноси у анализу података - објашњава Лончар.

Подсетио је на то да је Србија, захваљујући домаћим стручњацима, имала зелени сертификат пре Европске Уније.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)