ТРОЈЕ ДЕЦЕ СЕ УТОПИЛО У СРБИЈИ: Инструкторка пливања објаснила шта не сме да се ради на купалишту

Novosti online

14. 06. 2021. у 11:23

ЦРНИ викенд у Србији. Троје деце страдало је за само три дана.

ТРОЈЕ ДЕЦЕ СЕ УТОПИЛО У СРБИЈИ: Инструкторка пливања објаснила шта не сме да се ради на купалишту

Фото: Рада Шегрт

 Двоје малишана утопило се на необележеном купалишту, а за треће је кобан био базен у Оџацима.

Двоје деце из Фекетића се удавило на "дивљем" купалишту док је малишан од само десет година пронађен мртав на дну базена код Сомбора. Посетиоци базена и других купалишта у великом су броју непливачи, чак половина популације млађе од 30 година не уме да плива или је врло несигурна у води.

Кристина Миладиновић, инструкторка из Удружења спасилаца, рекла је да постоје мере предострожности које свако може да предузме да би избегао незгоду која може имати трагичан исход.

- Велики је проблем о развијеној свести, пливање није само пливање на базену већ и одржавање на површини воде. Важно је где се купамо, видимо да је велики број незгода на 'дивљим' плажама и купалиштима без инфраструктуре - рекла је она.

КРЕНУ ДА ПРЕПЛИВАЈУ АДУ, А НЕ УМЕЈУ!

Да ли су безбеднији пливачи који се боје уласка у воду?

- Страх је чудо, он може довести до незгода које могу да буду и фаталне. Најчешће људи прецене своје способности, пробају да препливају Аду Циганлију и на пола схвате да немају снаге ни да се одрже на површини, камоли да пливају на другу страну или назад - рекла је она.

Колико имамо времена уколико неко почне да се дави, да би могао да буде спасен, зависи од тога ко ће му притећи у помоћ.

- Спасилачке службе су професионалне, ми се бавимо и превенцијом, да не бисмо морали да скачемо по некога, ми смо ту и да упозоримо на време како до инцидента не би дошло. Када неко уђе у воду, ми већ видимо да ли ће се снаћи и знамо да имамо секунде да одреагујемо - рекла је она.

Никако деца не смеју у воду без надзора родитеља.

- Увек апелујемо на родитеље, није доста да они седе на пешкиру а да се дете купа у плићаку, макар имало шлауф или мишиће. Дете потоне у секунди, нема свест да зове у помоћ, довољан је тренутак за трагедију. Будите поред детета у води, увек - упозорила је Кристина.

НИКАД У ВОДУ ПОСЛЕ ЈЕЛА ИЛИ ПИЋА!

Трагични исходи не догађају се само због незнања или непажње, већ и због прегрејаности и других фактора.

- Немојте конзумирати алкохол пре уласка у воду, нити обилан оброк, пазите и да не идете прегрејани у хладнију воду. Нема гуркања, потапања, то су све мере превенције. Идите на уређена купалишта која имају инфраструктуру, она постоји да би било безбедно. Служба спасилаца, редара и медицинске хитне помоћи су минимум да би боравак на води био безбедан - рекла је Миладиновићева.

Да ли би базени требало да буду доступни у то касно време, па још деци?

- Мора да постоји свест о томе да се не иде на купалиште без спасилаца, родитељи морају да знају да не пуштају децу на разна места где има воде, морају имати информацију где су деца, с ким су и умеју ли да пливају - рекла је она.

Када би дете требало да научи да плива, умногоме зависи од самог детета.

- Зависи од детета, у том узрасту су интересовање и способности различите. У школском узрасту је довољно зрело, дете и да има мање од 12 година и да зна да плива, не сме да иде само на базен - рекла је она.

- Пливање је део културе, свака особа на свету би морала да уме да плива. Много је људи, не само деце, који не умеју да пливају - рекла је она.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)