ПУНЕ БУЏЕТ, А НА ПОРОДИЉСКОМ ИМ МАЊЕ ПЛАТЕ: Закон о подршци породицама са децом дискриминише мајке предузетнице

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

14. 06. 2021. у 09:53

ЗУБАРКЕ, фризерке, адвокатице, козметичарке и многе друге маме које имају сопствене фирме, када одлуче да роде дете, морају да се суоче са чињеницом да ће док су на породиљском, по слову садашњег закона, бити маме другог реда.

ПУНЕ БУЏЕТ, А НА ПОРОДИЉСКОМ ИМ МАЊЕ ПЛАТЕ: Закон о подршци породицама са децом дискриминише мајке предузетнице

Архива

Оне су вишеструко дискриминисане и немају иста права као, рецимо, запослене у државној фирми. Уколико желе да задрже клијенте од којих фирма, а и породица, живи и скрате велику паузу у приватном пословању, оне неће моћи породиљско одсуство да пренесу на партнера, што је омогућено свим осталим мамама.

С друге стране, у случају да роде треће дете, немају право да брину о њему две године, већ после годину дана морају да се врате на посао. Највећи број њих - када сазнају да се њихове накнаде током породиљског одсуства или неге детета рачунају по посебној формули која им неправедно умањује примања - одустају од боловања. Примера ради, ако су имале примања од 80.000 динара и радиле 18 месеци, њихова накнада док су на боловању биће свега 53.000.

Уколико се не промени Закон о финансијској подршци породицама са децом, маме предузетнице ће и даље за време породиљског морати да се сналазе како знају и умеју.

Иако је Удружење "Маме су закон" затражило од Министарства за бригу о породици информацију колико мама предузетница има у Србији, никада је нису добили. Са тим податком могла би да се направи оквирна рачуница колико новца је потребно за измене постојећег прописа.

- Можемо само да створимо грубу слику стања када су породиље предузетнице у питању на основу података које је Агенција за привредне регистре почетком године поделила са јавношћу. У Србији има око 279.000 регистрованих предузетника, а одраније нам је познато да трећину чине жене, што је око 90.000. Оно што не знамо је, међутим, колико међу њима има оних које су у репродуктивном периоду живота и које су се одлучиле да постану мајке - наводи Татјана Мацура, председница Удружења.

Пошто оне не могу своје одсуство да пренесу на партнера, као што то могу све остале маме, дешава се да привремено или трајно затварају фирме или се одлучују на скупу праксу именовања пословође и излажу се додатним трошковима, истиче наша саговорница.

Мацура наглашава да би било неправедно рећи да овај закон у неким сегментима није бољи од претходног, ма колико то било апсурдно.

- Оне јесу новим прописом први пут препознате као кориснице овог права, али наш циљ је да то не буде препознавање довољно само по себи, већ да оне буду равноправне са осталима. Посебно јер се ради о женама које у великој мери пуне републички буџет и све што им се до сада дешавало, па и доношењем овог прописа јесте једна велика неправда.

Удружење "Маме су закон" предлаже да се најпре права породиља предузетница изједначе са правима свих других, односно да им се накнаде не рачунају по посебној формули, тј. да се не деле са коефицијентом 1,5, као што је случај сад, као и да имају могућност да пренесу период неге детета на партнера, исто као и све друге.

ЗА МАМЕ МОРА ДА БУДЕ

ПРИЗНАВАЊЕ права мамама предузетницама би било оптерећење за државни буџет.

- Међутим, ако је политика Владе да се активно подиже наталитет, ако је то државна стратешка одлука, онда се не могу на том пољу правити уштеде. Годинама се, рецимо, увећава буџет Министарства одбране, чак се и планира увођење обавезног војног рока, што је прилично скупа активност, а нико у Влади Србије не размишља о томе да ако нема довољних издвајања за мајке, децу, социјалну заштиту уопште, једноставно неће имати ко да иде у војску.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)