ЕКСКУРЗИЈА ОД ТРИ ДАНА 16.450 ДИНАРА: Многе школе се припремају за ђачка путовања од септембра, понуде туристичких агенција већ стигле

Љ. Бегенишић

14. 06. 2021. у 10:44

ВЕЋИНА школа у Србији које су родитељима остале "дужне" новац за рекретивну наставу, а деци провод и уживање, ових дана тај дуг "одрађују".

ЕКСКУРЗИЈА ОД ТРИ ДАНА 16.450 ДИНАРА: Многе школе се припремају за ђачка путовања од септембра, понуде туристичких агенција већ стигле

Фото Н. Живановић

Наиме, у јеку су путовања ђака нижих разреда основне школе, за које су уплате почеле још пре годину и по дана, односно пре него што је епидемија покварила све планове. Циљ је да уплаћени новац не пропадне, јер деца када пређу у пети разред неће имати прилику да ово надокнаде, јер у старијим разредима нема рекреативне наставе. На најаве да ће новац бити враћен родитељима до 2022. године нико се много не ослања.

Истовремено, средње стручне школе и гимназије увелико се припремају за путовања у наредној школској години, па су родитељима почеле да пристижу уплатнице за рате којима ће бити плаћена путовања од септембра.

И као и увек, деца се радују, а родитељи када виде цену - хватају се за главу. Тако је ђацима у једној београдској гимназији стигла понуда за тродневну екскурзију (две ноћи) у Новом Саду, која је планирана за септембар - цена 16.450 динара, плаћање на четири рате.

- Прва рата од 4.250 динара је у јуну - каже отац једне ученице ове гимназије. - Деца за тај новац имају пун пансион, два ноћења, два одласка у дискотеку, обилазак Ковачице, Петроварадина, Сремских Карловаца, Зрењанина, Палића...

Деца нижих разреда основне школе одлазе на рекреативну наставу, која траје уобичајених седам дана.

Директори који се одлучују да организују путовања, иако дозвола од Министарства просвете не постоји, руководе се тиме да је реч о узрасту који није у епидемиолошком смислу ризичан, да се епидемија примирила, и да ово питање није решено на системски начин...

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА, рекао је недавно да је махом реч о путовањима уговореним још прошле школске године.

- Туристичке агенције у овом случају нису одговорне, њима нико није забранио рад и оне се према школама понашају као према сваком другом клијенту - истакао је Сеничић. - Овде је реч о томе да школе немају дозволу Министарства просвете за извођење ђачких путовања. Директор је тај који у име школе потписује уговор са агенцијом. Неки храбрији директори су самоиницијативно одлучили да дозволе путовања, а други се плаше, јер би у супротном могли да буду смењени. Морамо да имамо систем, правила која ће сви поштовати и да се то контролише. Овако нема никакве контроле.

ОДЛУКЕ ДОНОСИ КРИЗНИ ШТАБ

У Министарству просвете већ дуже време истичу да је на снази допис школама по коме се екскурзије и настава у природи одлажу до даљег, односно, до стварања безбеднијих епидемиолошких услова.

- Све превентивне, као и епидемиолошке мере заштите доносе се на основу препорука Кризног штаба - истичу у Министарству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)