СИЛОВАО МЕ СРПСКИ МИНИСТАР КУЛТУРЕ: Данијела Штајнфелд, на дан изрицања пресуде Ратку Младићу, за хрватске медије

В. Н.

13. 06. 2021. у 11:21

У СРЕДУ 9. јуна изашао је интервју Данијеле Штајнфелд у хрватском Вечерњем Листу. Наслов текста је Данијелина изјава, са описом силоватеља „српски министар културе“. Хрватске колеге би иначе, у својој интерпретацији, написале „србијански“, али су, у овом случају, одлучиле да оставе тачан цитат, претпостављамо због аутентичности:

СИЛОВАО МЕ СРПСКИ МИНИСТАР КУЛТУРЕ: Данијела Штајнфелд, на дан изрицања пресуде Ратку Младићу, за хрватске медије

Фото Приватна архива

Фото: Новости

 

ЛИНКhttps:

//www.vecernji.hr/kultura/javno-sam-otkrila-da-me-silovao-srpski-ministar-kulture-kako-bih-zastitila-njegove-buduce-zrtve-1499121

Ако занемаримо да недостаје „некадашњи“ испред „министар културе“, остаје нам питање:

Коме је битно да опис силоватеља гласи „српски министар културе“?

Хрватским читаоцима би сигурно било одмах јасно о коме се ради да је уместо овог описа писало само „Бранислав Лечић“, чак и без додатка „глумац“. Хрвати и остали народи на територији бивше Југославије, врло добро знају Леку, именом и презименом, али не као министра културе, што је био од 2001 – 2004. године, или политичара уопште, већ као познатог глумца, чија остварења гледају у филмовима и серијама од средине 70-тих до данас.

Коме је намењен текст у новинама? Читаоцима. Можемо да закључимо како читаоцима овај опис није битан.
Како видимо, Вечерњи Лист, уз интервју са глумицом, најављује приказивање њеног документарног филма у Загребу 15. јуна.

Да ли је овакав опис силоватеља битан за најаву пројекције филма у Загребу? Коме је намењен филм који Данијела Штајнфелд промовише у Вечерњем Листу? Гледаоцима. Можемо да закључимо како гледаоцима овај опис није битан. Коме је онда битан овакав опис? А коме је намењен?

Лечић није био министар када се догодило наводно силовање.

Како глумица тврди, Лечић ју је силовао 2012. године.

Он тада није био министар културе. Свој мандат завршио је 8 година раније.

Ово је још један од разлога због којих наслов у хрватској новини делује неприродно.

Данијела 22. март, Србија: Силовао ме мој колега и драги пријатељ Бранислав Лечић

Данијела 6. јун, Хрватска: Силовао ме је српски министар културе

Вечерњи Лист истиче наслов као један део исповести Данијеле Штајнфелд и као њен цитат.

Зашто је било битно Данијели да за хрватску јавност опише мушкарца који ју је наводно силовао као „спрког министра културе“?

Да се вратимо на 22. март када је Данијела први пут јавно објавила име и презиме мушкарца за ког тврди да ју је силовао, и то уз опис „мој колега и драги пријатељ“. У данима после ове објаве, док је вест била свежа, многи медији су додали податак да је Лечић некада био министар културе, укључујући и Неw Yорк Тимес.

Од тада је прошло скоро три месеца. Зашто баш сада Данијела Штајнфелд, рођена и одрасла у Србији, изговара ове речи?

До неких одговора није лако ни једноставно доћи, али истраживање може да помогне.

Зашто је Сарајево Филм Фестивал уврстио Данијелин филм у свој програм прошле године?

Филм „Зацели ме“ / „Холд Ме Ригхт“ доживео је светску премијеру на Сарајево Филм Фестивалу у августу 2020. године. Прописи фестивала јасно говоре да учешће у такмичарском програму документарног филма, где је и био сврстан, могу имати само филмови чија је већина ауторске екипе и продуцентска кућа потиче из једне од наведених држава (међу којима је Србија, а није Америка).

Printskrin

Када је реч о документарцу „Зацели ме“, Данијела Штајнфелд је продуцент и редитељ филма, као и један од монтажера / уредника, док је Мике Лернер извршни продуцент. Осим што не постоји податак о продуцентској кући у Србији која је снимала овај филм, у екипи филма не постоји нико осим ње ко потиче из Србије, што нам је јасно из кратких презентација са подацима о филму са фестивалских страница, али и са званичне web странице филма:

хттпс://www.холдмеригхтфилм.цом/тхе-филм

Како је онда могуће да је филм ушао на СФФ? Некако јесте могуће...

Зашто је само Данијела Штајнфелд добила толики пласман у медијима код нас и у свету?

Прошле године приказано је још филмова са истом и сличном тематиком, међутим овакав одјек има само Данијелино редитељско остварење, у ком, осим ње, постоје и друге жртве силовања са својим причама, из Америке, које такође нису биле толико занимљиве медијима.

Чак је и Неw Yорк Тимес проценио да је Данијелина животна прича толико битна да од

24. марта на даље редовно развија и допуњује чланак о њеном личном искуству, пратећи дешавања и новости о случају Штајнфелд – Лечић.

ЛИНК

хттпс://www.нyтимес.цом/2021/03/24/мовиес/данијела-стајнфелд-холд-ме-ригхт.хтмл

Да ли је Данијела сама и случајно постигла овакву пажњу јавности и медија?

Данијела је аутор филма. Врло је активна на мрежама и у медијима. Интензивно се бави промоцијом свог филма, као и медијским пласманом сопственог искуства сексуалног злостављања.

Данијела је јавно говорила и о подршци коју је имала од свог блиског пријатеља по имену Франц Стефан Гади, који јој је био подршка док је пролазила кроз тежак период, што је и он на мрежама потвдио. Гади је истраживач Међународног Института за стратешке студије, у Лондону, а бави се конфликтима и ратовима. Објавио је многе текстове о безбедностним питањима у Азији и Европи. Између осталог, често објављује за Тхе Интернатионал Неw Yорк Тимес.

ЛИНК

хттпс://тхедипломат.цом/аутхорс/франз-стефан-гадy/

Данијела је причала прошлог лета за медије како није имала намеру да у филм уврсти своје лично искуство, већ је то учинила тек у завршној фази постпродукције филма, који је припремала и снимала, како каже, три године. Објаснила је како јој је пријатељ и редитељ Даг Лајман саветовао да убаци своју личну причу у филм, што је и урадила на крају.

ЛИНК

хттпс://www.палицфилмфестивал.цом/ср/вести/данијела-стајнфелд-госца-последње-вецери-у-сусрету-са-публиком-фестивала-европског-филма-палиц

Данијела је свакако врло ангажована у медијима у случају Штајнфелд – Лечић, али мормо приметити да је имала више него сјајну и рекло би се спремну подршку медија од 22. марта. Почев од новине Неw Yорк Тимес, преко домаћих медија који заправо имају екслузиву на овај случај (у ужем и ширем смислу): Нова С, Инсајдер, Недељник, Н1, Данас. Остали спрски медији углавном преносе и обрађују даље материјал који им је обезбедила наведена група медија. Не можемо да се не осврнемо на то да су управо ови медији били до 21. марта Лечићеви саборци. Шта се десило преко ноћи?

Да бисте потврдили да нисте робот, на крају овог целог текста, није довољно да одговорите на питање колико је седам + пет. Да бисмо сви заједно дошли до неких одговора, потребно је решити једначину са неколико непознатих...

Битно је узети све доступне елементе у обзир, па и оне од којих смо почели да истражујемо:

  • Како је дошло до супротних тврдњи Мериме Исаковић и Данијеле Штајнфелд?
  • Да ли је Данијела одмах пријавила силовање или не? Који је опис силоватеља у пријави?
  • Где је силована Данијела, у ауту или у кући? Колико је година имала, 21 или 28?
  • Који медији бришу трагове Данијелиних опречних изјава?
  • По чему се разликују прикази филма „Зацели ме“ из прошле и ове године?

Ако сте пропустили, прочитајте текст који смо објавили у недељу 6. јуна:

хттпс://www.новости.рс/вести/друство/1004224/откривамо-интригантне-детаље-слуцаја-стајнфелд-лециц

Екипа Вечерњих Новости наставиће да истражује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)