ГРМИ НА "СЛОВЕНСКОМ БРАТСТВУ": Припадници Војске Србије на заједничкој војној вежби са колегама из Белорусије и Русије

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

13. 06. 2021. у 12:19

НА Рајевском полигону у близини Новоросијска на југу Русије наредне недеље почеће активна фаза војних маневара у којима ће учествовати и српски специјалци.

ГРМИ НА СЛОВЕНСКОМ БРАТСТВУ: Припадници Војске Србије на заједничкој војној вежби са колегама из Белорусије и Русије

Фото МО РФ

У вежбама под називом "Словенско братство 21" које су почеле 8. јуна, а главни део сценарија одвија се од 16. до 18. јуна, учествују елитне јединице домаћина и представници белоруске и српске војске. Ти војници и старешине су увек спремни да се први супротставе не само терористима, већ било којем агресору.

У заједничкој вежби учествоваће око сто војника и старешина из специјалне бригаде армије Србије, као и 350 белоруских војника из гардијске десантне бригаде из Витебска, која је задужена за специјалне операције са 60 јединица војне технике, као и више од 500 војника гардијско-десантног Козачког пука. То је јединица руских ваздушно-десантних снага специјализована за освајање планинских територија.

Задатак ове вежбе је да се хармонизују дејства три пријатељске армије које ће показати своју припремљеност у краснодарском крају на југу Русије. У Министарству одбране Русије истичу да се ради о тактичкој вежби здружених снага. Посебно је важно да војници из пријатељских земаља у пракси покажу колико су спремни да се супротставе терористима који су заузели одређену територију. По сценарију је предвиђено и бојево гађање.

Домаћи медији дали су велики публицитет управо учешћу српских и белоруских војника на тим маневрима. По традицији, гости из Србије и Белорусије су дочекани у Новоросијску хлебом и сољу, а оркестар Козачког пука одсвирао је химне Србије и Белорусије.

Фото МО РФ

Вежбама руководи генерал-мајор Николај Чобан, заменик начелника Штаба ваздушно-десантних јединица Русије. Он је пожелео српским војницима добродошлицу и успешно остваривање свих постављених задатака на овим вежбама.

На почетку заједничких вежби успешно је изведен хеликоптерски десант. Војници су се спуштали из хеликоптера Ми-8 уз помоћ ужади. Вежбе "Словенско братство" се одржавају од 2015. Прошле године војници из Србије нису учествовали на вежбама у Белорусији на полигону "Брестски". Медији у Русији и Белорусији објавили су да је министар одбране Србије Александар Вулин објаснио да је ЕУ тражила од Београда да због погоршања политичке ситуације у Белорусији Србија не учествује. Руководство Србије је тада отказало све војне вежбе и са другим страним партнерима.

НАША ЗЕМЉА ДОМАЋИН ДВА ПУТА

СРБИЈА има одличну сарадњу са армијама Русије и Белорусије и учешће на војним вежбама се оцењује као вишеструко корисно. Србија је била домаћин вежбама "Словенско братство" 2016. и 2019. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)