ПАНДЕМИЈА ОТЕЖАЛА ПОЛОЖАЈ ДЕЦЕ: Жртве радне експлоатације су готово невидљиве за друштво

Танјуг

12. 06. 2021. у 16:40

ПАНДЕМИЈА ковида-19 додатно је отежала положај деце која су жртве радне експлоатације, посебно деце која живе и раде на улици и учинила их готово невидљивима за надлежне органе, али и цело друштво, поручио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић поводом Међународног дана борбе против дечјег рада.

ПАНДЕМИЈА ОТЕЖАЛА ПОЛОЖАЈ ДЕЦЕ: Жртве радне експлоатације су готово невидљиве за друштво

Фото: А. С.

Пашалић у саопштењу тражи од Министарства за бригу о породици и демографију да стави ван снаге радни налог упућен пре три године свим центрима за социјални рад у Србији према којем су, између осталог, дужни да децу која живе и раде на улици, по хитном поступку одузимају од родитеља.

Наводи да је пандемија увећала ризике који штете здрављу и психофизичком развоју деце која су принуђена да физички раде, пре свих, деце на улици.

- Пандемија је довела у ситуацију да су, у зависности од епидемиолошких мера заштите, били скоро невидљиви за друштво у тешкој ситуацији - рекао је Пашалић.

Он сматра да се решење проблема са којима се суочавају деца жртве радне експлоатације налази у утврђивању и отклањању узрока због којих су деца изложена физичком раду.

- Да ли је у питању сиромаштво у којем живе па на тај начин једино стичу приходе или је у питању злоупотреба деце и трговина људима, сви надлежни органи треба да се укључе у отклањање узрока - истакао је Пашалић.

Навео је да не треба занемарити положај деце ни у руралним срединама и злоупотребу њиховог рада у пољопривреди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)