СРБИ СУ БИЛИ ХРИШЋАНИ ПРЕ ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА: Историчар Марко Алексић о животу нашег народа на подручју Хрватске и Црне Горе (ВИДЕО)

Novosti online

12. 06. 2021. у 16:29

- ИЗВОРИ показују да хришћанство постоји овде код нас много пре него што смо ми мислили, то су материјални трагови, археолошки докази, недовољно истражени. То је период пре доласка Ћирила и Методија.

СРБИ СУ БИЛИ ХРИШЋАНИ ПРЕ ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА: Историчар Марко Алексић о животу нашег народа на подручју Хрватске и Црне Горе (ВИДЕО)

Фото: Депоситпхотос/Илустрација

Ово је рекао за емисију „Српски св(иј)ет“ археолог и историчар, аутор књиге „Српске земље пре Немањића“ Марко Алексић.

- Византијски цар Константин Порфирогенит је познат столећима у науци, прошао је све могуће научне провере. Он је писац са намером да да поуздане податке, писао је 949. године као упутство за управљање Царством свом сину Роману. Додатно се сваки извор у науци проверава. Он описује долазак Срба у седмом веку у време цара Ираклија (610- 641). Каже да су се они доселили у околину Солуна у место Сервију. Заиста то место се тако зове и први пут је забележено у делу Порфирогенита. То је поуздан податак где би неки лажан извор пао - рекао је Алексић.

Према његовим речима „Срби су, по Порфирогениту заузели велики део Далмације, претежно источне, који подразумева антички појам од Подриња и данашње Црне Горе на истоку до надомак Истре на западу, и од Јадрана до Посавине. Занимљиво је да такав податак се поклапа са подацима који имамо из каснијих извора; али и један ранији, а то су франачки анали из 822. године,који потврђују посредно Порфирогенитове тврдње где се каже да су Срби народ који држи велики део Далмације. То нам говори о једном простору који нам је оријентир где ми археолози можемо ту материјалну грађу да вежемо и да претпоставимо да може бити везана за Србе“.

Вишеслав и Радислав су имена првих познатих српских владара на овом простору Далмације

Гост Националне телевизије је тумачио научне методе који се користе да би се утврдили појмови које везујемо за савремено доба.

- Ми данас имамо најбоље историчаре што је српска наука икада имала, по научном стандарду. Међутим, фали национална стратегија - наглашава Алексић уз напомену да националне мањине траже своје институције културе и код нас, јер имају националну стратегију, а да је Срби још немају. - Срби су једни од тих словенских народа који веома рано ступају на историјску сцену.. Захваљујући Порфирогениту, то су неоспорне чињенице. Вишеслав и Радислав су имена првих познатих српских владара на овом простору Далмације. Постоји крстионица на којој је име Вишеслава, она је откривена 1853. године у Венецији и сматрала се за врхунски домет цивилизације и културе једне хришћанске традиције.

Фото: Принтскрин

Гост водитеља Веље Чупића је више пута поменуо један од најзначајнијих археолошких хришћанских споменика код Срба из раног средњег века. Он се данас налази у Музеју у Сплиту, и сматран је спомеником хрватске баштине, али после Другог светског рата је доказано да није део хрватске културне баштине, јер су то доказала ископавања у Нину. Нажалост, нико се није осврнуо из Србије на те доказе.

- Србија се у деветом веку нашла под притиком Франачке са запада, ускоро и Бугарске са истока. Важни владари су у то доба Властимир, Мутимир, Стројимир, затим у десетом веку владар Часлав Клонимировић је врло значајан, јер имамо опис Србије из његовог периода. Крајем деветог века имамо епизоду са устанком македонског, односно бугарског цара Самуила против Византије - рекао је за гледаоце “Српског свијета” овај историчар и археолог који у тежиште свог истраживања ставља управо период прије Немањића.

У том контексту су свакако борбе против доминације Византије, где је значајно име Јована Владимира, владара српске области Дукља, који данас слови за првог српског светитеља, убијеног 1016. године:

Једини словенски етницитет који се помиње на простору Дукље у раном Средњем веку су Срби

- Византијски писци имају манир да народе свог времена поистовећују са античким народима. Тако нпр. Мађаре називају Хунима, Бугаре Мизима, Нормане Келтима, тако и Србе називају Трибалима или Далматима, како који писац. Дукљу називају Трибалија - појашњава Марко Алексић, додајући да је то данашњи простор од ушћа Бојане до Котора и у континенатлном делу обухвата подгоричку котлину и никшићко поље, при том у изворима често становници Трибалије именују Србима.

Значајни су описи византијских писаца о периоду владавине Стефана Војислава, родоначелника династије Војислављевића, о којима говори гост Националне телевизије врло прецизно наводећи изворе, и у једном од њих, извору по Јовану Скилици каже:

- Он назива становнике Дукље Србима и каже да су Срби пустили византијску војску да уђе у унутрашњост и да су је поразили у повратку. Стефан Немања је повратио отачаство своје и праву дедовину своју - каже археолог Алексић о немањићком походу на Дукљу, која је била у склопу борби против византијског утицаја.

О објашњава зашто долази до вулгарних фалсификата и мијешања неких историчара Срба са Хрватима, чак и на простору Дукље:

- Појам Црвене Хрватске није прихваћен међу озбиљним научницима, он је експолоатисан од стране екстремистичких струја, и користи се поново у контексту нових политичких консталација.

У том контексту додаје и следеће:

- У цивилизованом свету може само да испадне смешан онај ко тврди да су српски манастири на Косову и Метохији албански, а све фреске су писане старословенским језиком, ктиторске композиције су у контексту историјски чињеница из српске историје. То су тврдње које вређају здрав разум и дисквалификују особу која тврди такве бесмисилице. То се дешава и у Црној Гори, један манир дезорјентације, где се препознаје једна упадљива манипулација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)