ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ: За викенд почиње појачана контрола саобраћаја, нови аутомобили са камерама бележиће сваки прекршај

Novosti online

12. 06. 2021. у 07:21

ОД како су мере око короне попустиле, саобраћајна полиција има пуне руке после. Ове недеље 40 насилничких вожњи, 20 дрогираних за воланом и око 80 теже алкохолисаних на територији Србије.

ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ: За викенд почиње појачана контрола саобраћаја, нови аутомобили са камерама бележиће сваки прекршај

Фото: П. Милошевић

Зато ће и за викенд, али и следеће недеље, бити појачане контроле саобраћаја и то алко-тестом и тестом на дроге, нарочито после 23 часа.

Најављени су у контроли нови аутомобили са камерама који препознају регистарски број и бележе учињени прекршај у покрету. Спремљено је 30 аутомобила пресретача за све правце коридора и полиција жели да негативне трендове и тешке саобраћајне удесе предупреди.

- Камере у систему видео-надзора могу документовати низ саобраћајних прекршаја, оне документују и то да ли је власницима возила истекла регистрација и у наредном периоду биће послато неколико хиљада прекршајних позива због документованих саобраћајних прекршаја - каже Бобан Милинковић из МУП-а Србије.

Приликом сваког заустављања патроле саобраћајне полиције ће мерити ниво алкохола, а тамо где је сумњиво и присуство наркотика.

Дешава се често, нарочито код млађих од 20 година, да возе под дејством психоактивних супстанци, а да им се у аутомобилу придруже остали другови и другарице.

У том случају нова возила која могу да врше идентификацију лица, аутоматски ће обавестити прву станицу полиције и родитеље. Ако се претресом утврди да сувозачи код себе имају марихуану, кокаин или нешто слично иду у затвор са возачем.

- У возилу постоји читач биометријских докумената и то се односи и на проверу индентитета лица, односно на поверу возила - каже Милинковић.

Полиција посебно упозорава возаче мотора да не возе и пију. Неки заустављени и искључени из саобраћаја кажу да је то део уживања и фолклора који нигде на свету нису забрањени.

Међутим, прошле године сваки трећи болнички кревет на ортопедији био је заузет са неким који је возио мотоцикл или мопед. МУП моли мотоциклисте да, поред избегавања пића, носе и заштитну опрему.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)