НЕ ТРЕБА НАМ ДОЗВОЛА ЗА СЛУЖБУ: Епархија рашко-призренска поводом напада због литургије у Приштини

В. Н.

11. 06. 2021. у 21:05

ЕПАРХИЈА рашко-призренска саопштила је у петак да је прослављање верских празника у објектима који су власништво СПЦ питање основних верских права која су законски регулисана и морају да буду поштована без икаквог условљавања.

НЕ ТРЕБА НАМ ДОЗВОЛА ЗА СЛУЖБУ: Епархија рашко-призренска поводом напада због литургије у Приштини

Храм Христа Спаса у Приштини

Епархија је то саопштила поводом изјава политичких представника косовских Албанаца и отворених претњи у штампи у вези свете литургије одржана у незавршеном храму Христа Спаса у Приштини.

Како се наводи, прослава Спасовдана не може да се третира као политичко питање. Епархија подсећа да је овај храм уписан у катастар и да се налази на земљишту које се по катастарским подацима води на СПЦ, а не на Универзитет у Приштини, који годинама "без икакве правне основе покушава да уклони овај храм".

- Наметати Цркви обавезу да тражи било какву дозволу за верске обреде кршење је свих норми и важећих прописа. Иако је у току судски процес у ком Универзитет без иједног доказа покушава да натера Цркву да сруши сопствени храм, то не значи да Црква, као власник који је уписан у катастру нема права да користи свој легално саграђени верски објекат.

Епархија као посебан скандал истиче то што је на вратима цркве исписана парола мржње, коју сматра отвореном претњом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)