У 25 ГРАДОВА СВАКИ ДРУГИ ВАКЦИНИСАН: Још нисмо близу 50 одсто пелцованих, што је услов за даље попуштање мера

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

10. 06. 2021. у 10:11

ЈОШ шест градова и општина прешло је праг од 50 одсто вакцинисаног одраслог становништва. То су Медвеђа, Зрењанин, Сврљиг, Зајечар, Шабац и Сомбор, којима је Ана Брнабић, председница Владе, честитала на твитер-налогу, али и премијерку забрињава чињеница да смо и даље генерално испод 50 одсто.

У 25 ГРАДОВА СВАКИ ДРУГИ ВАКЦИНИСАН: Још нисмо близу 50 одсто пелцованих, што је услов за даље попуштање мера

Фото М. Анђела

Једанаест дана пре 21. јуна, на који је орочена прва етапа до циља да победимо корону, која подразумева обухват вакцинацијом већи од 50 одсто одраслог становништва, тај критеријум сада испуњава укупно 25 градова. Уз шест нових, који су се придружили списку, одраније су ту Београд, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Пријепоље, Шид, Прибој, Ужице, Мали Зворник, Кладово, Кикинда, Сремска Митровица, Босилеград, Црна Трава, Пирот, Сремски Карловци, Пожаревац, Књажевац, Ириг. Више од 50 одсто вакцинисаних постављено је као услов за даље попуштање мера.

- Морамо боље да бисмо вратили живот - написала је Брнабићева и представила кампању "Враћамо живот".

У Србији су до сада утрошене укупно 4.844.882 дозе вакцине против вируса корона. Бар једну дозу примило је 2.618.528 грађана, а обе дозе 2.226.354. Према последњим подацима то је укупно 43,87 вакцинисаних бар једном дозом, а 37,86 са обе.

У среду је стигло још 83.070 "Фајзерових" вакцина, а за неколико дана се може очекивати одобрење Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС) за проширивање употребе вакцине овог произвођача и на популацију од 12 до 15 година, потврдио је у среду Павле Зелић из АЛИМС.

- Стручњаци у Агенцији, али и са више универзитета ригорозно проверавају сваки достављени доказ за употребу ове вакцине на тој популацији - рекао је Зелић.

Млади тог узраста биће вакцинисани уз сагласност родитеља, односно старатеља. И "Синофарм", чију вакцину је у Србији примио највећи број имунизованих, испитује своје цепиво за узраст од три до 17 година, и очекује се да се прошири индикационо подручје и те вакцине.

Према новом пресеку, у Србији је короном заражено још 198 особа на 9.390 тестираних. Преминуло је осам пацијената, а на респираторима је 20 оболелих.

СКОРО ХИЉАДУ НЕЖЕЉЕНИХ РЕАКЦИЈА

ОД почетка вакцинације регистровано је 989 нежељених реакција, што је 0,0002 одсто укупног броја пелцованих. Павле Зелић из АЛИМС каже да је реч о углавном благим реакцијама као што су бол на месту убода, оток и повишена температура.

- У девет случајава потврђена је веза вакцина и тежих реакција, које су углавном биле алергијске, без икаквих последица - каже Зелић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)