ШКОЛА ГОТОВА, СЛЕДИ МАТУРА: Крај наставе за ђаке осмог разреда, прославе скромне, нема одласка у ресторан

Љ. БЕГЕНИШИЋ

08. 06. 2021. у 09:11

У СЕНЦИ епидемије која им је "украла" последње две године школовања, ђаци осмог разреда данас ће обележити један од најзначајнијих догађаја у животу - крај основне школе. За осмаке почиње распуст, а неки су већ у понедељак почели да славе - журком у школском дворишту.

ШКОЛА ГОТОВА, СЛЕДИ МАТУРА: Крај наставе за ђаке осмог разреда, прославе скромне, нема одласка у ресторан

Осмаци ОШ "Дринка Павловић" у Београду / Фото З. Јовановић

Весело је било и у београдској ОШ "Дринка Павловић", а њихови вршњаци из ОШ "Јосиф Панчић" славиће данас.

- Имаћемо перформанс у дворишту који деца сама организују, обући ће мајице, мало се провеселити, а због епидемије нема матурске вечери - каже за "Новости" Милан Бајић, директор ОШ "Јосиф Панчић".

Али, за славље ионако нема много времена, јер крај школске године није и крај њиховим обавезама - чека их мала матура, а од бодова освојених на три теста и успеха у основној школи зависиће упис у жељену средњу школу.

Завршни испит одржава се од 23. до 25. јуна.

- Добро је што су макар делимично ишли у школу. Има држава на Западу које су месецима биле закључане, а ми смо се трудили колико год смо могли да им пренесемо што више знања на часовима који су трајали пола сата - наводи Бајић и додаје да су школе организовале припреме за малу матуру, али и да је већина деце одавно почела приватно да се припрема за тестове. Такође, верује да ће и задаци на малој матури бити прилагођени начину на који се настава одвијала у овој школској години.

А да ће тако бити, потврђују и речи директора Завода за вредновање образовања и васпитања Бранислава Ранђеловића, који је недавно рекао да да су током припреме тестова имали и виду да ђаци због епидемије вируса корона од марта прошле године прате наставу на даљину или по комбинованом моделу, те да су задатке прилагодили тој ситуацији.

БОДОВИ И СА ТАКМИЧЕЊА

На основу успеха из школе ученици могу максимално да остваре 60 бодова, док на три теста могу да имају 40 бодова - из српског и математике по 13 бодова и 14 из комбинованог. Такође, за признања на међународном такмичењу добијају од осам до 12 бодова, а на домаћим од два до шест поена. Да би могли да конкуришу за упис у гимназије и четворогодишње стручне школе морају да имају бар 50 бодова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)